Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
9%
 
11%
 
69%
 
11%
PAPA U BUGARSKOJ: SUSRET S PATRIJARHOM NEOFITOM I SVETIM SINODOM

Papa Franjo susreo se u sjedištu patrijarhata Bugarske pravoslavne Crkve s Njegovom Svetošću Neofitom, patrijarhom cijele Bugarske. Obraćajući se nazočnima Papa je govorio o ekumenizmu krvi, siromašnih i poslanja, te potaknuo na nasljedovanje svetih Ćirila i Metoda, zaštitnika Europe

Franjo-Bugarska-1.png

Krist je uskrsnuo – tim je uskrsnim pozdravom papa Franjo započeo govor na susretu s patrijarhom cijele Bugarske Neofitom i sa Svetim Sinodom, održanim u Sofiji, a u kojemu je govorio i o ranama Crkve koje mogu iscijeliti samo uz praštanje i priznavanje vlastitih propusta. Rane koje su se kroz povijest otvorile među nama kršćanima bolne su rane zadane Kristovu Tijelu koje je Crkva.
 
I danas još uvijek rukom dodirujemo posljedice toga – rekao je papa Franjo te dodao – Ali, ako zajedno stavimo ruku u te rane i ispovijedamo da je Isus uskrsnuo, i ako ga proglašavamo našim Gospodinom i našim Bogom, ako, priznajući svoje propuste, uronimo u njegove rane ljubavi, možemo ponovno pronaći radost praštanja i osjetiti predokus dana kada ćemo, uz Božju pomoć, moći na istom oltaru slaviti uskrsno otajstvo.
 
EKUMENIZAM KRVI
Na tom se putu susreću svjedoci Uskrsa, oni koji ni u vrijeme progona nisu odustali od dubokoga življenja vjere, dopuštajući da ih preplavi miris Boga; miris ruža koje su simbol Bugarske. Koliko je kršćana ove zemlje trpjelo poradi Isusova imena, posebno u vrijeme progonā u prošlom stoljeću! To je ekumenizam krvi! – istaknuo je Papa. Vjerujem da ti svjedoci Uskrsa, braća i sestre raznih vjeroispovijesti, ujedinjeni na Nebu božanskom ljubavlju, sada na nas gledaju kao na sjeme stavljeno u zemlju kako bi dalo plod. I dok brojna druga braća i sestre u svijetu i dalje trpe poradi vjere, od nas traže da ne ostanemo zatvoreni, nego da se otvorimo, jer samo tako sjeme može donijeti plod.
 
EKUMENIZAM SIROMAŠNIH
Spomenuvši potom Ivana XXIII. koji je u Sofiji proveo deset godina kao apostolski izaslanik, kao i susreta Ivana Pavla II. s patrijarhom Maximom, 2002. godine, koji je obilježio prvi posjet jednoga pape Bugarskoj, papa Franjo je istaknuo brojne kontakte između Vatikana i bugarskih izaslanstava. Pritom je izrazio uvjerenje da će ti kontakti pozitivno utjecati na brojne druge vidike dijaloga. U međuvremenu, pozvani smo hoditi i djelovati zajedno kako bismo dali svjedočanstvo Gospodinu, posebno služeći siromašnoj i zaboravljenoj braći u kojoj je On nazočan. To je ekumenizam siromašnih – rekao je Papa.
 
EKUMENIZAM POSLANJA
Vjerni prvom navještaju, simboli zajedništva, Ćiril i Metod, koji su preveli Bibliju na jezik dostupan slavenskim narodima, povezali su nas već od prvoga tisućljeća a njihov živi spomen u našim crkvama i dalje je vrelo nadahnuća – napomenuo je Sveti Otac te posebno istaknuo važan prijenos vjere mladim naraštajima, u skladu s načinom izražavanja i oblika koji će mladima pomoći iskusiti radost Boga koji ih voli i koji ih zove.
 
U suprotnom će biti u napasti da svoje povjerenje daju brojnim lažnim sirenama konsumističkoga društva – upozorio je te dodao – Poslanje i zajedništvo, dvije su riječi stalno prisutne u životu tih svetaca, a koje mogu osvijetliti naš put kako bismo rasli u bratstvu. To je ekumenizam poslanja. Njihov hrabri apostolat za sve ostaje uzor evangelizacije – napomenuo je papa Franjo.
 
TVORCI ZAJEDNIŠTVA
Istaknuvši potom da je Bugarska uvijek bila zemlja susreta, zemlja u kojoj su prihvat našle različite vjeroispovijesti, Papa je kazao da smo i mi, baštinici vjere svetih Ćirila i Metoda, pozvani biti tvorci zajedništva i oruđe mira u Isusovo ime. I u našim nas odnosima oni podsjećaju da se određena različitost u običajima nimalo ne suprotstavlja jedinstvu Crkve, te da se više teoloških formula nerijetko upotpunjuje – napomenuo je papa Franjo te na kraju zajamčio svoje molitve za vjernike toga voljenog naroda.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 5.5.2019. IPovratak
Božja riječ

21.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: »Gospodine, je li malo onih koji se spasa­vaju?« A on im reče: »Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći. Kada gospodar kuće ustane i zaključa ­vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ’Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgo­voriti: ’Ne znam vas odakle ste!’ Tada ćete početi govoriti: ’Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!’ A on će vam reći: ’Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!’ Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ­ugled­ate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.« Lk 13, 22-30
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora