Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
PAPA U BUGARSKOJ: SUSRET S PATRIJARHOM NEOFITOM I SVETIM SINODOM

Papa Franjo susreo se u sjedištu patrijarhata Bugarske pravoslavne Crkve s Njegovom Svetošću Neofitom, patrijarhom cijele Bugarske. Obraćajući se nazočnima Papa je govorio o ekumenizmu krvi, siromašnih i poslanja, te potaknuo na nasljedovanje svetih Ćirila i Metoda, zaštitnika Europe

Franjo-Bugarska-1.png

Krist je uskrsnuo – tim je uskrsnim pozdravom papa Franjo započeo govor na susretu s patrijarhom cijele Bugarske Neofitom i sa Svetim Sinodom, održanim u Sofiji, a u kojemu je govorio i o ranama Crkve koje mogu iscijeliti samo uz praštanje i priznavanje vlastitih propusta. Rane koje su se kroz povijest otvorile među nama kršćanima bolne su rane zadane Kristovu Tijelu koje je Crkva.
 
I danas još uvijek rukom dodirujemo posljedice toga – rekao je papa Franjo te dodao – Ali, ako zajedno stavimo ruku u te rane i ispovijedamo da je Isus uskrsnuo, i ako ga proglašavamo našim Gospodinom i našim Bogom, ako, priznajući svoje propuste, uronimo u njegove rane ljubavi, možemo ponovno pronaći radost praštanja i osjetiti predokus dana kada ćemo, uz Božju pomoć, moći na istom oltaru slaviti uskrsno otajstvo.
 
EKUMENIZAM KRVI
Na tom se putu susreću svjedoci Uskrsa, oni koji ni u vrijeme progona nisu odustali od dubokoga življenja vjere, dopuštajući da ih preplavi miris Boga; miris ruža koje su simbol Bugarske. Koliko je kršćana ove zemlje trpjelo poradi Isusova imena, posebno u vrijeme progonā u prošlom stoljeću! To je ekumenizam krvi! – istaknuo je Papa. Vjerujem da ti svjedoci Uskrsa, braća i sestre raznih vjeroispovijesti, ujedinjeni na Nebu božanskom ljubavlju, sada na nas gledaju kao na sjeme stavljeno u zemlju kako bi dalo plod. I dok brojna druga braća i sestre u svijetu i dalje trpe poradi vjere, od nas traže da ne ostanemo zatvoreni, nego da se otvorimo, jer samo tako sjeme može donijeti plod.
 
EKUMENIZAM SIROMAŠNIH
Spomenuvši potom Ivana XXIII. koji je u Sofiji proveo deset godina kao apostolski izaslanik, kao i susreta Ivana Pavla II. s patrijarhom Maximom, 2002. godine, koji je obilježio prvi posjet jednoga pape Bugarskoj, papa Franjo je istaknuo brojne kontakte između Vatikana i bugarskih izaslanstava. Pritom je izrazio uvjerenje da će ti kontakti pozitivno utjecati na brojne druge vidike dijaloga. U međuvremenu, pozvani smo hoditi i djelovati zajedno kako bismo dali svjedočanstvo Gospodinu, posebno služeći siromašnoj i zaboravljenoj braći u kojoj je On nazočan. To je ekumenizam siromašnih – rekao je Papa.
 
EKUMENIZAM POSLANJA
Vjerni prvom navještaju, simboli zajedništva, Ćiril i Metod, koji su preveli Bibliju na jezik dostupan slavenskim narodima, povezali su nas već od prvoga tisućljeća a njihov živi spomen u našim crkvama i dalje je vrelo nadahnuća – napomenuo je Sveti Otac te posebno istaknuo važan prijenos vjere mladim naraštajima, u skladu s načinom izražavanja i oblika koji će mladima pomoći iskusiti radost Boga koji ih voli i koji ih zove.
 
U suprotnom će biti u napasti da svoje povjerenje daju brojnim lažnim sirenama konsumističkoga društva – upozorio je te dodao – Poslanje i zajedništvo, dvije su riječi stalno prisutne u životu tih svetaca, a koje mogu osvijetliti naš put kako bismo rasli u bratstvu. To je ekumenizam poslanja. Njihov hrabri apostolat za sve ostaje uzor evangelizacije – napomenuo je papa Franjo.
 
TVORCI ZAJEDNIŠTVA
Istaknuvši potom da je Bugarska uvijek bila zemlja susreta, zemlja u kojoj su prihvat našle različite vjeroispovijesti, Papa je kazao da smo i mi, baštinici vjere svetih Ćirila i Metoda, pozvani biti tvorci zajedništva i oruđe mira u Isusovo ime. I u našim nas odnosima oni podsjećaju da se određena različitost u običajima nimalo ne suprotstavlja jedinstvu Crkve, te da se više teoloških formula nerijetko upotpunjuje – napomenuo je papa Franjo te na kraju zajamčio svoje molitve za vjernike toga voljenog naroda.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 5.5.2019. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od ­žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Mt 11, 2-11
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora