Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
PAPA SUDJELOVAO NA MOLITVENOM BDJENJU S MLADIMA

Više od 70 tisuća mladih koji su se okupili u Rimu na dvodnevnom događaju koji pod geslom "Ovdje smo" organizira Nacionalni ured za pastoral mladih Talijanske biskupske konferencije, Papa je ohrabrio da "trče prema Isusu i braći i sestrama" srca punih ljubavi, vjere i radosti.

48585.jpg

Papa Franjo sudjelovao je 11. kolovoza na bdjenju s više od 70 tisuća mladih iz svih talijanskih biskupija koji su se okupili u Rimu. U govoru Papa je pozvao mlade da budu odvažni na njihovu putu vjere i u pomaganju onima koji su u mraku, izvijestio je Engleski program Radio Vatikana. Papa je ohrabrio mlade da "trče prema Isusu i braći i sestrama" srca punih ljubavi, vjere i radosti. Potaknuo ih je da na životnome putu vjere ne hodaju, nego idu žurnim korakom i smjelim skokovima. Papa Franjo je mladima poručio da je potrebna hrabrost za sanjati i ostvarivati Kraljevstvo nebesko. Kršćani nisu pozvani biti stidljivi pred patnjom, porazom i smrću, jer nam je "Bog dao najveću snagu nad svim nepravdama i ljudskim slabostima: Isus je pobijedio smrt dajući svoj život za nas". Ta nas moć potiče da tražimo našu braću i sestre bez obzira u kakvome se mraku nalaze. Mladima je papa Franjo govorio o snazi Isusova uskrsnuća za svu povijest, ističući da svagdje gdje je život ugrožen, gdje vladaju nasilje, rat i bijeda, gdje su ljudi ponižavani i gaženi, tamo još uvijek može biti obnovljena nada u život.
Odgovarajući na pitanja mladih papa Franjo je okupljene mlade potaknuo da se usude sanjati o svojoj budućnosti te da razmisle otkuda ti snovi dolaze jer „veliki snovi" poput onih biblijskih, veliki su jer uključuju sve. 

Veliki snovi uključuju, otvoreni su prema drugima, dijele i stvaraju novi život, rekao je Papa, potičući mlade da ne budu zarobljeni snovima nego da traže učitelje koji će im pomoći da ih shvate i polako ostvaruju. Jedna je djevojka postavila pitanje o teškoćama vezanim uz planiranje vlastite budućnosti koja uključuje trajne obveze i pritisak koji osjeća da najprije planira svoju profesionalnu budućnost. Biti sposoban odlučiti za sebe je najveći izraz slobode, rekao je Papa, dodajući da je ta djevojka ukazala na problem. Svaki izgovor da odgodimo konačnu odluku „zaustavlja nas, ne dozvoljava nam da krenemo naprijed, ne dozvoljava nam sanjati, oduzima nam slobodu". Osvrnuvši se na biblijsku sliku muškarca i žene koji su zajedno slika Božja, Papa je mladima poručio da se ne boje razmišljati o ljubavi, ali ljubavi koja preuzima rizike, vjernoj ljubavi, ljubavi koja potiče vlastiti rast i rast drugoga. Na pitanje mladića o vjeri i traženju smisla u Crkvi koja, kako je rekao, zbog skandala postaje nevjerodostojna, papa Franjo je odgovorio da je i on ukazao na ranu. Njegovo pitanje, rekao je Papa, traži od svih nas „pastira i vjernika, da pratimo, slušamo i svjedočimo". Ilustrirao je to s vlastitim iskustvom kada ga je jedan sudionik susreta Svjetskog dana mladih u Krakovu zapitao što bi mogao reći kolegi s fakulteta koji je agnostik kako bi shvatio da je naša vjera prava. Odgovorio sam, rekao je papa Franjo, da je posljednje što treba činiti nešto govoriti. „Počnite živjeti kao kršćanin i pitat će vas zašto tako živite", nastavio je Papa i zatražio od svakoga pojedinačno da se zapitaju kako svjedoče svoju vjeru jer Crkva bez svjedoka je samo dim.

Dvodnevni događaj pod geslom "Ovdje smo" organizira Nacionalni ured za pastoral mladih Talijanske biskupske konferencije. To je i svojevrsna kulminacija hodočašća koje je više od 40 tisuća mladih započelo 3. kolovoza kroz svoje biskupije pod geslom „Hodočašće tisućama putova". Susret se održava kao svojevrsna priprava listopadske Sinode o mladima te Svjetskog dana mladih u Panami.

Izvor: ika.hr
Foto: ika.hr
Objavljeno: 12.8.2018. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.« Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se ­smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije ­tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslu­žitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin ­Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« Mk 10, 35-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora