Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
PAPA SE SUSREO S IZBJEGLICAMA

Papa Franjo se u Vatikanu 19. prosinca susreo s izbjeglicama koji su nedavno s grčkog otoka Lezbosa humanitarnim koridorom došli u Rim. Križ i pojas za spašavanje, simboli patnje, postavljeni u vatikanskom dvorištu Belvedere, bili su u središtu govora koji je papa Franjo uputio izbjeglicama.

ww1.jpg

Križ je, kako je primijetio Papa, „proziran te nas potiče da gledamo s većom pažnjom i uvijek tražimo istinu; a i svjetlucav je jer želi potaknuti našu vjeru u Uskrsnuće“.

Sveti Otac objasnio je da pojas za spašavanje i križ podsjećaju da moramo držati otvorenima oči i srce te da ne smijemo ostati ravnodušni pred smrću uzrokovanom nepravdom. Nepravda mnoge migrante prisiljava da napuste svoju zemlju, upozorio je Papa i dodao: Nepravda ih prisiljava da prijeđu pustinje i trpe zlostavljanja i mučenja u pritvornim centrima. Nepravda ih odbacuje i dopušta da umru na moru.

Papa je također istaknuo da je spašavanje svakog ljudskog života moralna dužnost koja ujedinjuje one koji vjeruju i koji ne vjeruju. Kako možemo ne čuti očajnički vapaj tolike braće i sestara koji se radije suočavaju s olujnim morem, nego da polako umiru u libijskim logorima, mjestima mučenja i sramotnog ropstva. Kako možemo ostati ravnodušni prema zlostavljanjima i nasilju kojih su nevine žrtve, prepuštajući ih milosti beskrupuloznih trgovaca. Kako ih možemo zaobići poput svećenika i levita iz prispodobe o milosrdnom Samarijancu, čineći se tako odgovornima za njihovu smrt. Naša je mlitavost grijeh, upozorio je Sveti Otac.

Zahvaljujem Gospodinu za sve one koji su odlučili ne ostati ravnodušni te čine sve što mogu kako bi pomogli nesretniku na putu za Jerihon, ne postavljajući previše pitanja o tome kako ili zašto je polumrtvi siromah završio na putu – slikovito se izrazio papa Franjo te istaknuo da se problem migracija ne rješava blokadom njihovih brodova.

Potrebno je uložiti ozbiljne napore kako bi se ispraznili logori u Libiji, procjenjujući i provodeći sva moguća rješenja. Trebalo bi prijaviti i sudski goniti trgovce ljudima koji iskorištavaju i zlostavljaju migrante, bez straha od otkrivanja sudioništva i sukrivnje institucija. Gospodarski interesi moraju se usmjeriti na osobu, svaku osobu čiji su život i dostojanstvo dragocjeni u Božjim očima. Treba pomoći i spašavati zato što smo svi odgovorni za život bližnjega, a Gospodin će od nas za to tražiti račun u trenutku suda, rekao je na kraju papa Franjo te je sve nazočne pozvao na molitvu u tišini, zazvavši na njih Božji blagoslov.

Nedavno su, zahvaljujući humanitarnom koridoru, u pratnji Papinog djelitelja milostinje kardinala Konrada Krajewskog i Zajednice svetoga Egidija s otoka Lezbosa u Rim stigla 33 migranta. Među njima je 14 maloljetnika i desetak kršćana. U izbjegličkom kampu Moria na Lezbosu trenutačno se nalazi više od 14 tisuća migranata, izvijestio je Vatican News.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 20.12.2019. IPovratak
Božja riječ

5.KORIZMENA NEDJELJA

Bijaše neki bolesnik, Lazar iz Betanije, iz sela Marije i sestre joj Marte. Marija bijaše ono pomazala Gospodina pomašću i otrla mu noge svojom kosom. Njezin dakle brat Lazar bijaše bolestan. Sestre stoga poručiše Isusu: »Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.« Čuvši to, Isus reče: »Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.« A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio. Istom nakon toga reče učenicima: »Pođimo opet u Judeju!« Kažu mu učenici: »Učitelju, Židovi su sad tražili da te kamenuju, pa da opet ideš onamo?« Odgovori Isus: »Nema li dan dvanaest sati? Hodi li tko danju, ne spotiče se jer vidi svjetlost ovoga svijeta. Hodi li tko noću, spotiče se jer nema svjetlosti u njemu.« Iv 11, 1-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora