Anketa
Najdraža molitva mi je
 
37%
 
17%
 
4%
 
42%
PAPA OTPUTOVAO U ČILE!

Započelo je 22. međunarodno apostolsko putovanje pape Franje tijekom kojega će posjetiti Čile i Peru. U rimskoj zračnoj luci u Fiumicinu, iz koje je otputovao, dočekali su ga predstavnici crkvenih i talijanskih građanskih vlasti.

ANSA1314605_Articolo.jpg

U zrakoplovu talijanske kompanije Alitalia, koji bi u Čile, u njegov glavni grad Santiago, trebao sletjeti oko 20 sati po lokalnom vremenu, Sveti je Otac dao ravnatelju Tiskovnoga ureda Svete Stolice, Gregu Burkeu, da novinarima koji su putovali u istom zrakoplovu podijeli fotografiju snimljenu u Nagasakiju nakon eksplozije atomske bombe 1945. godine.
 
Fotografija – simbol ratne tragedije
 
Govoreći nekolicini novinara o toj fotografiji, Papa im je objasnio da ju je slučajno našao te ga je toliko pogodila da ju je želio podijeliti s drugima. Riječ je o trenutnoj snimci koju je napravio Amerikanac Joseph Roger O'Donnell, dopisnik koji je nakon nuklearnih eksplozija izvještavao iz japanskih gradova Hiroshime i Nagasakija. Na fotografiji se vide dva dječaka; manji dječak izgleda kao da spava na ramenima drugoga, a zapravo je mrtav. Veći dječak, koji ga nosi na leđima, njegov je 10-godišnji brat, na čijem se licu vidi dostojanstveno trpljenje, jer čeka da mlađi brat, koji je poginuo u bombardiranju, bude kremiran.
 
„Plod rata“ i Papina bojazan
 
Na poleđini fotografije nalazi se Papin potpis i sljedeće riječi: „… plod rata“. U opisu fotografije se ističe dječakov očaj, izražen u grizenju usnice iz koje izlazi krv. Odgovarajući na pitanje jedne novinarke o realnoj bojazni od nuklearnoga rata, papa Franjo je izrazio svoj stvarni strah zbog stanja koje bi se moglo iznenada pogoršati, te ponovno istaknuo prijeko potrebno zauzimanje za nuklearno razoružanje.
 
Početak Papina apostolskoga putovanja
 
Prije nego što je napustio Vatikan, papa Franjo je poslao twitter poruku u kojoj traži da ga se prati molitvom na tom njegovom apostolskom putovanju u Čile i Peru. U glavnom čileanskom gradu Papu će dočekati Predsjednica na odlasku, ali još uvijek na dužnosti, Michelle Bachelet. Sveti će Otac potom otići u apostolsku nuncijaturu u kojoj će stanovati tijekom boravka u Santiagu. U Čileu će, osim glavnoga grada, Papa posjetiti grad Temuco na jugu, gdje će se susresti s domorodačkim narodom Mapuche, te grad Iquique, na rudarskom sjeveru.
 
U Peruu će pak, kamo će stići u četvrtak navečer, posjetiti glavni grad Limu, zatim Puerto Maldonado u Amazoniji, te Trujillo, na pacifičkoj obali, koji su prošle godine pogodile snažne poplave. Papin je povratak u Rim predviđen za ponedjeljak, 22. siječnja.
 
Pape u Čileu i Peruu
 
Podsjetimo na kraju da je i Čile i Peru posjetio papa Ivan Pavao II. – Čile je pohodio 1987. godine, a Peru dva puta, 1985. i 1988. godine. Papa Franjo je u Čileu živio jednu i pol godinu, dok je bio u isusovačkom novicijatu, a prije nego što je izabran za papu posjetio je i Peru.

Izvor: hr.radiovaticana.va
Foto: hr.radiovaticana.va
Objavljeno: 15.1.2018. IPovratak
Božja riječ

11.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu: »Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.« I govoraše: »Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.« Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao. Mk 4, 26-34
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora