Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
PAPA FRANJO: EVANGELIZACIJA SE ŽIVI HODEĆI S NARODOM

Sveti je Otac primio u audijenciju sudionike općega kapitula kongregacije Misionara svetoga Karla, koji se održava o temi "Susret i hod. Isus je hodio s njima", i predao im tekst govora u kojemu ih potiče da pronalaze uvijek nove putove evangelizacije

papa.JPG

Nosite Kristovu ljubav, hrabrim i ustrajnim apostolskim zanosom, svima koji bi se, daleko od domovine i obitelji, mogli osjetiti daleko i od Boga – poticaj je pape Franje koji je uputio u napisanom govoru predanom članovima kongregacije Misionarā svetoga Karla. Sveti Otac ih je primio u prigodi njihova XV. redovnog općeg kapitula koji se od 9. listopada do 4. studenog održava o temi „Susret i hod. Isus je hodio s njima“. Oslanjajući se na priču o učenicima iz Emausa, Papa u govoru traži da se pronalaze uvijek novi putovi evangelizacije i blizine, i to u službi migranata.

Hoditi s narodom, stavljajući se u stav slušanja
Pred današnjom, vrlo opsežnom i slojevitom, migracijskom pojavom, papa Bergoglio podsjeća na proročko svjedočanstvo blaženoga Giovannija Battiste Scalabrinija, koje je – kako je rekao – vrlo aktualno, te napomenuo da se današnje poslanje Misionarā svetoga Karla obavlja u teškim prilikama, katkada obilježenima sumnjama i predrasudama, ako ne čak i odbijanjem stranca. Zbog toga je važno slušati ljude, slušati priče iz zajednice; ponajviše razočarane nade, očekivanja srdaca, i iskušenja vjere, jer – istaknuo je Papa – evangelizacija se ostvaruje hodeći s ljudima.
Koliko se pričā nalazi u srcu migranata! Lijepih i ružnih. Postoji opasnost da se one zaborave – primijetio je Papa te dodao – Normalno je da se zaborave one ružne, ali zaboravljaju se i one lijepe, jer sjećanje na njih donosi patnju. Tako migrant može postati iskorijenjena osoba, bez lica, bez identiteta. A to je vrlo veliki gubitak koji se može izbjeći slušanjem, hodeći uz pojedince i zajednice migranata.

Dostojanstvo i navještaj
Misionarā svetoga Karla danas u svijetu ima oko 700, dolaze iz oko 40 različitih zemalja, a djeluju u 34 zemlje. Posebnu pozornost posvećuju prije svega dostojanstvu ljudskoga bića, posebno tamo gdje je ono najviše ranjeno i gdje je u opasnosti. U govoru koji je predao svima nazočnima Papa ih podsjeća da je uvjet svakoga poslanja u Crkvi jedinstvo s uskrslim Kristom poput loze s trsom, jer se inače – kako je napomenuo – završava samo u „društvenom aktivizmu“.

Živjeti zajedništvo u različitosti
Sveti je Otac na kraju podsjetio koliko je važno prepustiti se da nas Isus, živ u Riječi i u euharistiji, obnovi u vjeri i nadi, kao i njegovati zdrav život u zajednici, jednostavan ali ne bezvrijedan, osrednji, cijeneći pritom zajedništvo u različitosti. Na kraju je Papa ohrabrio redovnike da nastave surađivati s laicima, suočavajući se zajednički s današnjim izazovima, te da vode brigu o trajnoj formaciji.

Izvor: vatincanews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 29.10.2018. IPovratak
Božja riječ

33.NEDJELJA KROZ GODINU

Reče Isus svojim učenicima: »U one dane, nakon velike nevolje, sunce će pomrčati i mjesec neće više svijetljeti, a zvijezde će s neba padati i sile će se nebeske poljuljati. Tada će ugledati Sina Čovječjega gdje dolazi na oblacima s velikom moći i slavom. I razaslat će anđele i sabrati svoje izabranike s četiri vjetra, s kraja zemlje do na kraj neba. A od smokve se naučite prispodobi! Kad joj grana već omekša i lišće potjera, znate: ljeto je blizu. Tako i vi kad vidite da se to zbiva, znajte: blizu je, na vratima! Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude. Nebo će i zemlja uminuti, ali riječi moje ne, neće uminuti. A o onom danu i času nitko ne zna, pa ni anđeli na nebu, ni Sin, nego samo Otac.« Mk 13, 24-32
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora