Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
5%
 
11%
 
74%
 
11%
PAPA: ZAŠTITA ŽIVOTA KOJI SE RAĐA TEMELJ JE OPĆEGA DOBRA

Uoči Dana za život koji će se u svim talijanskim biskupijama slaviti sutra, 3. veljače, papa Franjo se susreo s članovima vodstva talijanskoga Pokreta za život.

cq5dam-thumbnail-cropped-750-422.jpeg

Na početku govora Papa je podsjetio da je svrha Dana za život potvrditi temeljnu vrijednost života i apsolutnu dužnost njegove zaštite od začeća do naravne smrti. Međutim, tu je dužnost uokvirio u raznolikost djelovanja, pozornostī i inicijativā koje obuhvaćaju slojeviti splet društvenih odnosa. Briga o životu zahtijeva stalno djelovanje, potrebno je to činiti tijekom čitavoga života, i do kraja – napomenuo je Papa te zatražio također da se pozornost posveti 'stanju života', odnosno zdravlju, obrazovanju, radnim mogućnostima i slično; ukratko, svemu onomu što čovjeku omogućuje živjeti dostojanstveno. Upravo to, već 43 godine, čini Pokret za život, i to na mnogo različitih načina, kako bi širio stil, te prihvat i poštovanje života u cijelom društvu – rekao je Sveti Otac.
 
Život daje da s pouzdanjem gledamo na budućnost
Osvrnuvši se potom na poruku talijanskih biskupa za sutrašnji dan, papa Franjo je istaknuo da je život budućnost, te da jedino ako se dade prostora životu, može se s pouzdanjem gledati naprijed. Eto zbog čega zaštita života ima svoj temelj u prihvatu onoga tko je začet, a koji je još uvijek zaštićen u majčinom krilu, obavijen njedrima majke poput nježnoga zagrljaja koji ih povezuje – rekao je papa Franjo.
 
Divljenje pred Bogom koji rađa život
'Evo, činim nešto novo', kaže Gospodin po proroku Izaiji (Iz 43, 19), a te nam riječi, na koje podsjeća ovogodišnji Dan života, pokazuju Božje djelovanje, zanosno, svaki put kao na početku, u stvaranju nečega čega prije nije bilo, a što donosi neočekivanu ljepotu. Kako je moguće ne primijetiti tu divotu, kaže Gospodin. A Papa se pak upitao kako mi možemo čudo života smatrati svojim djelom, toliko da osjećamo da imamo pravo raspolagati njime prema vlastitoj volji?
Gdje je život, tamo je nada! – istaknuo je Sveti Otac te dodao – Ali, ako se sâm život povrijedi u njegovu rađanju, ono što ostaje nije više zahvalno i zadivljeno prihvaćanje dara, nego hladna računica onoga što imamo i onoga čime možemo raspolagati. Tako se za nas, kao i za druge, i život svodi na potrošno dobro koje se upotrijebi i baci. Kako je potresno to viđenje, nažalost već rašireno i ukorijenjeno, pa i prikazano kao ljudsko pravo; i koliko patnje ono nanosi našoj najslabijoj braći! – istaknuo je Papa.
 
Dobro života koji se rađa
Sveti je Otac potom zahvalio predstavnicima Pokreta za život za njihovu privrženost katoličkoj vjeri i Crkvi, koju oduvijek očituju, ali istodobno i na laičnosti kojom se predstavljaju i djeluju. Doista, vrijednost života je ljudska i građanska vrijednost, bez obzira na religiju ili vjerovanje kojemu se pripada. Oni koji su začeti, djeca su čitavoga društva – primijetio je Papa – a njihovo ubijanje u vrlo velikom broju, uz pristanak država, veliki je problem koji u temelju ugrožava izgradnju pravednosti.
U vidiku sutrašnjega Dana za život, koristim ovu prigodu kako bih uputio apel svim političarima da, bez obzira na njihova vjerska uvjerenja, kao kamen temeljac za opće dobro stave zaštitu života onih koji se trebaju roditi, te da podupru njihov ulazak u društvo kojemu donose novost, budućnost i nadu – rekao je na kraju papa Franjo.

Izvor: vaticannews.va
Foto: vaticannews.va
Objavljeno: 3.2.2019. IPovratak
Božja riječ

TIJELOVO

U ono vrijeme: Govoraše Isus mnoštvu o kraljevstvu Božjem i ozdravljaše sve koji su trebali ozdravljenja. Dan bijaše na izmaku. Pristupe dakle dvanaestorica pa mu reknu: »Otpusti svijet, neka pođu po okolnim selima i zaseocima da se sklone i nađu jela jer smo ovdje u pustu kraju.« A on im reče: »Podajte im vi jesti!« Oni rekoše: »Nemamo više od pet kruhova i dvije ribe, osim da odemo kupiti hrane za sav ovaj narod.« A bijaše oko pet tisuća muškaraca. Nato će on svojim učenicima: »Posjedajte ih po skupinama, otprilike po pedeset.« I učine tako: sve ih posjedaju. A on uze pet kruhova i dvije ribe, pogleda na nebo, blagoslovi ih i razlomi pa davaše učenicima da posluže mnoštvo. Jeli su i svi se nasitili. I od preteklih ulomaka nakupilo se dvanaest košara. Lk 9, 11b-17
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

TIJELOVO
07:30h
09:30h
11:00h
18:30h (Tijelovska procesija)

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora