Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
OTVORENA 1048. FESTA SV. VLAHA

Festa sv. Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, otvorena je u nedjelju 2. veljače pred zbornom crkvom dubrovačkog Parca u nazočnosti velikog broja vjernika kao i poštovatelja dubrovačke tradicije.

dub23.png

Dubrovački biskup Mate Uzinić govorio je o tome kako smo postali stara Crkva, dotaknuo se demografske slike te u primjeru sv. Vlaha potražio neke odgovore. Podsjetio je i kako Crkva danas proslavlja Dan života, a u ovoj godini je posebno posvećena starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti i poslanju djedova i baka.

Svetoga Vlaha zamišljamo kao starog i dobrog starca, kazao je biskup. On jest star, ima više od 1700 godina, ali nije ostario. „A nije ostario zato što je prignut nad ovaj Grad i njegove stanovnike“, ustvrdio je. Nije se pretočio u kameni kip bez osjećaja, kako ga se prikazuje, nego je prisutan u životu svakog od nas, svakog stanovnika ovoga Grad, šteta ovim ulicama i čini ovaj grad posebnim Gradom.

„Naš sv. Vlaho je star, ali je uvijek i mlad. Jer je njegovo nadahnuće evanđelje. Onaj kojeg nasljeduje i svjedoči 1048. godina ovom Gradu je Isus Krist“, istaknuo je biskup Uzinić.

dub1.png

Mi smo stara Crkva, ustvrdio je biskup Uzinić i potaknuo okupljene na promišljanje o tome jesmo li postali ostarjela Crkva. Ne u smislu da je na misama više starijih nego mlađih nego u jednom drugom smislu. „Ostarjela Crkva je ona koja je prignuta nad samu sebe, koja se začahurila u svojim tradicijama, koja nije sposobna otvorenim očima gledati svijet i vrijeme u kojem živi i čitati znakove vremena u svjetlu evanđelja Isusa Krista, koja nije sposobna osluškivati Duha Svetoga i osluškujući Duha Svetoga biti u službi ljudi koji sada žive i ovog našeg vremena“, poručio je biskup Uzinić.

Mi smo star narod i staro društvo, nastavio je biskup. I Europa je stara i pomalo ostarjela. Ovdje više mislim na činjenicu da nas je sve manje, rekao je biskup. To je potkrijepio nekim primjerima te se upitao zašto smo ostarjeli. „Zato što su nam možda neki drugi interesi bili ispred onoga prignuti se, darovati se, služiti.“

Poželio je na kraju svima da nam sv. Vlaho ponovno zasja, i svojim primjerom i svojim zagovorom, da ne bi, iako stari bili ostarjeli, nego da bi se stavili u služenje drugima, u ljubavi. To je činio sv. Vlaho dok je bio živ, a onda čini već 1048. godina za ovaj grad i ove ljude. Tako je prije njega činio Isus Krist kojega je on slika i primjer, zaključio je biskup Uzinić.

Rektor zborne crkve Sv. Vlaha mons. Toma Lučić pročitao je, na njemu svojstven zanimljiv način, čestitke i pozdrave za Festu pristigle ne samo s kopna nego i s mora. Djeca u narodnim nošnjama, trznice, prinijela su darove na blagoslov, među kojima su bile i bijele golubice. Nakon blagoslova biskup je otvorio crvenu košaru iz koje su bijele golubice poletjele u slobodu, na radost svih prisutnih.

Na otvorenje Feste pristigli su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić, predvoditelj središnjeg misnog slavlja gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, generalni tajnik HBK hvarski biskup Petar Palić te šibenski biskup Tomislav Rogić. Među vjernicima bili su svećenici, redovnici i redovnice, redovnički poglavari i poglavarice, izaslanici, predstavnici drugih religijskih zajednica.

Stigli su i državni dužnosnici na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, županijski i gradski dužnosnici i predstavnici institucija iz cijele Hrvatske i mnogi drugi. Među njima je na otvorenju bio i gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. Kako Grad Dubrovnik na sv. Vlaha slavi svoj dan, biskup im je čestitao Dan Grada.

Ovogodišnji festanjuli Ivica Đurđević – Tomaš i Ivica Vrlić podigli su barjak sv. Vlaha na standal ispred parčeve crkve, a okupljeni puk predvođen zborom otpjevao je Himan sv. Vlahu, čime je 1048. festa sv. Vlaha otvorena.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 2.2.2020. IPovratak
Božja riječ

5.KORIZMENA NEDJELJA

Bijaše neki bolesnik, Lazar iz Betanije, iz sela Marije i sestre joj Marte. Marija bijaše ono pomazala Gospodina pomašću i otrla mu noge svojom kosom. Njezin dakle brat Lazar bijaše bolestan. Sestre stoga poručiše Isusu: »Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.« Čuvši to, Isus reče: »Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.« A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio. Istom nakon toga reče učenicima: »Pođimo opet u Judeju!« Kažu mu učenici: »Učitelju, Židovi su sad tražili da te kamenuju, pa da opet ideš onamo?« Odgovori Isus: »Nema li dan dvanaest sati? Hodi li tko danju, ne spotiče se jer vidi svjetlost ovoga svijeta. Hodi li tko noću, spotiče se jer nema svjetlosti u njemu.« Iv 11, 1-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora