Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
40%
ODRŽAN DUHOVNO-FORMATIVNI SUSRET BOGOSLOVA S KARDINALOM

Susret su ove godine organizirali vlč. Mislav Kutleša i vlč. Andrija Miličević.

IMG_9406.jpg

U Domu sv. Martina u Malom Lošinju održan je od 20. do 27. kolovoza 2018. godine redoviti ljetni Duhovno-formativni susret bogoslova treće, četvrte i pete godine Zagrebačke nadbiskupije sa svojim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem.
 
Tema ovogodišnjeg susreta bila je „Dar svećeničkog zvanja“. Sam naslov susreta temelji se na istoimenom dokumentu Kongregacije za kler: Temeljne odredbe o svećeničkom odgoju i obrazovanju, koji u IV. i V. poglavlju govori o početnoj i trajnoj formaciji, te dimenzijama svećeničke formacije.
 
Na temelju dokumenta, ali i vlastitih promišljanja, bogoslovi su kroz ljeto, pripremajući se za susret, napisali vlastiti osvrt na temu: Moja slika svećenika, što se kasnije onda produbilo tijekom protekloga tjedna.
 
Kroz osam susreta, bogoslovi su promišljali o temeljnim dimenzijama svećenika. U utorak, na drugom i trećem susretu, govorilo se o ljudskoj zrelosti. Dok je drugi susret bio koncipiran kroz rad u grupama obrađujući zadanu temu kroz različite vidike, na trećemu su susretu bili izloženi zaključci iz rada u grupama. Neki od zaključaka su bili: važnost vježbanja volje, briga za rast u (samo)spoznaji, razvijanje karaktera, nužnost bratske opomene, itd.
 
Nakon govora o ljudskoj zrelosti u srijedu na četvrtom i petom susretu bio je govor o duhovnoj zrelosti. Četvrti susret se također odvio u radionicama, dok je na petom susretu bilo iznošenje promišljanja iz rada u radionicama. Bogoslovi smatraju kako su glavi alati za postizanje duhovne zrelosti: lectio divina, euharistija, ispit savjesti, sakrament ispovijedi, itd. U četvrtak su bili šesti i sedmi susret na kojima se govorilo o pastoralnoj zrelosti.
 
Na sedmom susretu izneseni su sljedeći zaključci o načinu ostvarivanje pastoralne zrelosti, s obzirom na rad u grupama za vrijeme šeste radionice: važnost razvijanja samilosti i ljubavi prema svima, odgajanje poslušnosti, njegovanje pastoralne razboritosti, itd.
 
Petak je bio dan predviđen za šutnju i povlačenje u samoću, uz mogućnost za ispovijed te klanjanje pred Presvetim sakramentom.
 
Osmi i deveti susreti bili su u subotu, a tema za promišljanje je bila: „Bogoslovija ne formira za 'biti bogoslov' nego za 'biti svećenik'“. U njemu su bogoslovi bili pozvani kroz grupe u osmom susretu razmisliti na koji način iskoristiti ponuđeno vrijeme u Bogosloviji za vlastitu formaciju na putu prema svećeništvu. Na devetome susretu bili su izneseni prijedlozi od strane bogoslova kako poboljšati život u bogosloviji u smislu pripreme za svećenički život.
 
Kroz cijeli tjedan bilo je prilike njegovati i produbljivati naše zajedništvo kako kroz rad u radionicama, tako i kroz zajedničko druženje u slobodno vrijeme bilo kroz sport, razgovor ili neki drugi način.
 
Neizostavni dio zajedništva bilo je svakodnevno okupljanje i oko euharistijskog stola te uz molitvu časoslova.
 
Zahvalni smo kardinalu Josipu Bozaniću što je bio s nama i ove godine, a na poseban način smo mu zahvalni na poticajnim riječima kroz homiliju te u zaključnom susretu ovogodišnjeg duhovno-formativnog tjedna.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 29.8.2018. IPovratak
Božja riječ

25.NEDJELJA KROZ GODINU

Otišavši s gore, Isus i njegovi učenici prolažahu kroz Galileju. On ne htjede da to itko sazna. Jer poučavaše svoje učenike. Govoraše im: »Sin Čovječji predaje se u ruke lju­dima. Ubit će ga, ali će on, ubijen, nakon tri dana ustati.« No oni ne razumješe te besjede, a bojahu ga se pitati. I dođoše u Kafarnaum. I već u kući upita ih: »Što ste putem raspravljali?« A oni umukoše jer putem među sobom razgovarahu o tome tko je najveći. On sjede i dozove dvanaestoricu te im reče: »Ako tko želi biti ­prvi, neka bude od svih posljednji i svima poslu­žitelj!« I uzme dijete, postavi ga posred njih, ­zagrli ga i reče im: »Tko god jedno ovakvo ­dijete primi u moje ime, mene prima. A tko ­mene prima, ne prima mene, nego onoga koji ­mene posla.« Mk 9, 30-37
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora