Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
9%
 
11%
 
76%
 
4%
NOVI GENERALNI VIKAR ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE

Mons. Tomislav Subotičanec imenovan generalnim vikarom Zagrebačke nadbiskupije

mons--T--Suboticanec.jpg

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao je u petak 5. srpnja 2019. godine moderatora Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislava Subotičanca generalnim vikarom Zagrebačke nadbiskupije zbog pastoralnih potreba i kako bi povjerenu službu moderatora Nadbiskupskog duhovnog stola vršio osnažen prikladnim ovlastima.
 
U Zagrebačkoj nadbiskupiji je praksa da su pomoćni biskupi ujedno i generalni vikari. To su pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski. (usp. kan. 475)
 
Osim općih ovlasti koje generalnom vikaru pripadaju prema Zakoniku kanonskog prava (kann. 478-481.), mons. Subotičancu se prema Dekretu, radi učinkovitijeg djelovanja Nadbiskupskog duhovnog stola, posebno povjerava briga da prema Nadbiskupovim uputama usklađuje poslove svih ureda i tijela Nadbiskupskog duhovnog stola.
 
Snagom službe generalnom vikaru Tomislavu Subotičancu pripada i naslov monsinjor.
 
Životopis mons. Tomislava Subotičanca:
 
Mons. Tomislav Subotičanec rođen je 17. srpnja 1973. godine u Zagrebu od oca Stjepana i majke Jasne, r. Bakov. Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja u Osnovnoj školi "Sesvetski Kraljevec", 1988. upisao je Školu za zubne tehničare pri Zdravstveno-obrazovnom Centru u Zagrebu koju je završio 1992. godine. Ujesen 1993. godine upisao je KBF u Zagrebu i ušao u Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište kao kandidat Zagrebačke nadbiskupije.
 
Nakon završenoga teološkog studija i bogoslovske formacije, 10. lipnja 2000. godine zagrebački nadbiskup Josip Bozanić zaredio ga je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije. Mladu misu slavio je u svojoj župi Sesvetska Sela 2. srpnja 2000. godine. Od 1999. do 2000. godine obavljao je đakonsku pastoralnu službu u Župi sv. Nikole biskupa u Krapini. Od 2000. do 2002. obnašao je službu župnoga vikara u Župi sv. Nikole biskupa u Krapini i Uzvišenja Sv. Križa u Svetom Križu Začretju. U Župi sv. Mateja apostola i evanđelista u Zagrebu-Dugave službu župnog vikara obnašao je od 2002. do 2004. godine. Iste godine postao je upravitelj Župe, a u toj je službi ostao do 2012. godine kada je imenovan upraviteljem Župe sv. Kvirina biskupa i mučenika u Zagrebu-Pantovčak gdje službuje do 21. kolovoza 2017. godine.
 
Od 2004. do 2010. godine bio je voditelj Odjela za župnu katehezu pri Katehetskom uredu Zagrebačke nadbiskupije. Od 2010. godine do 2015. je predsjednik Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za župnu katehezu, a od 2011. koordinator je pastoralnih ureda Zagrebačke nadbiskupije i član Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju.
 
Od 2012. godine član je Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima. Od 1. rujna 2017. godine vrši službu moderatora Nadbiskupskog duhovnog stola, ujedno je član Nadzornog odbora Društva Sollicitudo d.o.o. te član Prezbiterskog vijeća Zagrebačke nadbiskupije. Bio je član Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Od 9. svibnja 2018. je član Odbora za uređenje Katedralne riznice u prostorijama Nadbiskupskog dvora i nadbiskupskog duhovnog stola. Od 26. lipnja 2018. član je Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za dodjelu mandata vjeroučiteljima. Od 22. listopada 2018. zamjenik je predsjednika Povjerenstva Zagrebačke nadbiskupije za odnose s Gradom Zagrebom.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 6.7.2019. IPovratak
Božja riječ

15.NEDJELJA KROZ GODINU

Neki zakonoznanac usta i, da Isusa iskuša, upita: »Učitelju, što mi je činiti da život vječni baštinim?« A on mu reče: »U Zakonu što piše? Kako čitaš?« Odgovori mu onaj: Ljubi Gospodina Boga svojega iz svega srca svoga, i svom dušom svojom, i svom snagom svojom, i svim umom svojim; i svoga bližnjega kao sebe samoga!« Reče mu na to Isus: »Pravo si odgovorio. To čini i živjet ćeš.« Ali hoteći se opravdati, reče on Isusu: »A tko je moj bližnji?« Isus prihvati i reče: »Čovjek neki silazio iz Jeruzalema u Jerihon. Upao među razbojnike koji ga svukoše i izraniše pa odoše ostavivši ga polumrtva. Slučajno je onim putem silazio neki svećenik, vidje ga i zaobiđe. A tako i levit: prolazeći onuda, vidje ga i zaobiđe. Neki Samarijanac putujući dođe do njega, vidje ga, sažali se pa mu pristupi i povije rane zalivši ih uljem i vinom. Zatim ga posadi na svoje živinče, odvede ga u gostinjac i pobrinu se za nj. Sutradan izvadi dva denara, dade ih gostioničaru i reče: ’Pobrini se za njega. Ako što više potrošiš, isplatit ću ti kad se budem vraćao.’« »Što ti se čini, koji je od ove trojice bio bližnji onomu koji je upao među razbojnike?« On odgovori: »Onaj koji mu iskaza milosrđe.« Nato mu reče Isus: »Idi pa i ti čini tako!« Lk 10, 25-37
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora