Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
KRIŽNI PUT HRVATSKE VOJSKE I POLICIJE NA ZAGREBAČKOM KSAVERU

Na četvrtu korizmenu nedjelju, 31. ožujka 2019. godine na zagrebačkom Ksaveru, u organizaciji Vojnog ordinarijata, održan je tradicionalni križni put Hrvatske vojske, policije, branitelja i vatrogasaca.

slika_1.PNG

U svečanom prostoru ispred zgrade Vojnog ordinarijata okupili su se pripadnici Počasno-zaštitne bojne, polaznici Policijske akademije “Josip Jović”, kadeti Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk” Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i vatrogasci. Potom su se svi dostojanstveno u procesiji za križemu putili prema Ksaverskoj kalvariji ispred župne crkve sv. Franje Ksaverskog gdje se molila ova pobožnost. U pobožnosti križnog puta sudjelovali su i provincijal franjevaca trećoredaca glagoljaša svetog Jeronima fra Ivo Martinović TOR, provincijski vikar te gvardijan i župnik Župe sv. Franje Ksaverskog fra Ivan Paponja TOR. U molitvi su bili sjedinjeni i aktivni policajci, pripadnici OS RH,  branitelji, vatrogasci, njihove obitelji i brojni drugi vjernici.

Za molitvu je ove godine izabran “Križni put oca i majke”, kojeg je priredila Splitsko-makarska nadbiskupija u povodu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, 15. i 16. rujna 2018. godine u Solinu.Prigodne tekstove meditacije kod četrnaest postaja čitali su polaznici Policijske akademije i kadeti Časničke škole vojnog učilišta. Uvodne molitve i molitve na početku i kraju predmolio je vojni biskup, a molitve su izgovarali vojni i policijski kapelani.


slika_2.PNG

Nakon četrnaeste postaje križnog puta, prigodnu homiliju izgovorio je biskup Jure Bogdan naglasivši da nas pobožnost križnog puta uvodi u samo otajstvo Kristova križa, u smisao žrtve i trpljenja prekrivenih velom tajne.
 
Potresno je slušati izvještaj o Kristovoj muci: „Gotovo pa savršen scenarij okrutnosti: zatajenje i izdaja od najbližih, nepravedna osuda, udarci, pljuvanje i pogrde, bičevanje i trnova kruna, oštri čavli i udarci čekića, koplje koje zaustavlja posljednji dah i izazivlje krikove koji paraju nebesa.“ Ali ujedno s time u ovome izvještaju slušamo o svemoćnoj Božjoj ljubavi koja ide do kraja kako bi otvorila vrata raja grešnicima. U otajstvu Kristova križa otkriva se i proslavljujeljubav Presvetoga Trojstva. Po nesebičnome darivanju božanske ljubavi i po našoj zahvalnosti u vjeri i nama pade udio zajedništva s Bogom.
 
Biskup je istaknuo da je križni put mjesto susreta Boga i čovjeka, božanske svemoćne ljubavi i čovjekova odgovora u vjeri ljubavlju natopljenoj. Nikakvo beznađe ni neutješna žalost nemaju dioništva u Kristovoj muci. Stoga svi naši križevi dobivaju dublji smisao u Kristovu križu. Bez razumijevanja toga Križa teško ćemo razumjeti, a još teže prihvatiti svoje križeve.
 
Potrebno je združiti sve naše križeve s Kristovim: „Naši križevi nikada ne bi smjeli biti križevi koji se nose mimo Isusova križa. U suprotnome, križevi mimo Isusova križa pretvaraju se u nepodnošljivo mučenje i očaj bez utjehe.“
 
Biskup je propovijed završio željom da nam Kristov križ bude izvor snage za sve naše boli i patnje, nerazumijevanja na koja nailazimo, odbačenosti, bolesti, smrti dragih osoba, tjeskobe i neizvjesnosti.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 31.3.2019. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od ­žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Mt 11, 2-11
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora