Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
KNJIGA SVETA STOLICA I HRVATSKA

Predstavljena knjiga nadbiskupa Nikole Eterovića „Sveta Stolica i Hrvatska“

knjiga.PNG

Pozdravljajući pristigle Pučišćane i ostale posjetitelje koji su u potpunosti ispunili župnu crkvu, zatim predstavljače knjige i nadbiskupa Eterovića, hvarski biskup Petar Palić izrazio je radost zbog predstavlja te knjige u rodnoj župi nadbiskupa Eterovića. „Objavljena knjiga važan je doprinos boljemu poznavanju Crkve kao i odnosa između Crkve i države”, rekao je mons. Palić, zahvalivši u pozdravnoj riječi nadbiskupu što je uz brojne obveze kao apostolski nuncij u Njemačkoj pružio knjigu koja će, kako je rekao, „biti bogatstvo za sve nas”.
 
O knjizi su govorili rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić, umirovljeni profesor dogmatske teologije s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu dr. Nikola Bižaca i profesor povijesti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu dr. Josip Vrandečić, dok je program moderirao pučiški župnik mr. Pavao Gospodnetić.
 
„Iz nadbiskupovih sinodijalnih knjiga mogu se crpiti spoznaje o globalnim izazovima i perspektivama opće Crkve, a iz njegove povijesne Ukrajine o prošlosti te velike i nama bliske zemlje”, rekao je dr. Vrandečić, podsjetivši na nadbiskupovu ranije objavljenu knjigu „Teologija i diplomacija”. Naglasio je kako nova knjiga nadbiskupa Eterovića brojem stranica nije opsežna poput prijašnjih, ali je, kako je rekao, „sadržajem i značenjem najopsežnija, a smislom i porukama najpotrebnija”.
 
„Ona je u prvom redu informativna te nudi odgovore na goruća pitanja koja nas tište i muče”, ustvrdio je predstavljač, dodavši kako se u knjizi mogu pronaći vrijedne informacije o ustroju Crkve, naravi papinstva, djelovanju Svete Stolice, povijesti i ulozi Rimske kurije, biskupskih sinoda i kardinalskog zbora te o položaju i nastojanjima Crkve u međunarodnim odnosima, s naglaskom na ugovore između Svete Stolice i Hrvatske.
 
„Kroz svih pet poglavlja knjige proteže se uspravnica o povijesnim korijena kršćanstva do perspektive budućnosti koja nam nije poznata i od koje pomalo strepimo. Autor na nju gleda s pouzdanjem u Boga. U središtu knjige je i autorov prikaz i svjedočanstvo ponfitikata trojice papa, Ivana Pavla II., Benedikta XVI. i Franje, koji su bili prijelomni za priznanje i stasanje mlade hrvatske države”, rekao je dr. Vrandečić.
 
„U tom pregledu crkvenih institucija i njene suvremene uloge sublimirano je cjelokupno povijesno iskustvo Crkve. I kad enciklopedijski precizno piše o institucijama i ustroju Svete Stolice i Svetom Ocu na poseban se način sjećamo prijelomnih trenutaka u hrvatskoj povijesti, poput pisama Ivana VIII. dragom sinu Branimiru, Zvonimirovoj zavjernici, pape Grgura VII. i brojnih drugih nastojanja Svete Stolice da nas kao pojedince i narod zaštite od izazova pred kojima je stavljen jedan kršćanski puk bez vlastite države”, podsjetio je predstavljač.
 
Naglasio je kako je u knjizi predstavljena uloga i poslanje Crkve u velikim iskušenjima i izazovima te njezina nastojanja za uspostavom mira i blagostanja. „U središtu Crkvenih napora je nova evangelizacija, odnosno otkrivanje kršćanskih korijena i život u skladu s njima, u cilju cjelovita promaknuća čovjeka. U srži poslanja Crkve i nadalje ostaje naviještaj nepresušnoga misterija Isusa Krista, otajstvo kojega neumorno donosi današnjem čovjeku koji očekuje riječ spasenja. To je, kako ističe, spasonosni put za boljitak čovjeka i ljudske zajednice te njegovu potpunu sreću”, rekao je, uz ostalo, dr. Vrandečić.
 
Predstavljač dr. Bižaca ustvrdio je da autor knjige izražava teorijske i interpretacijske poglede na smisao, ciljeve, metode i povijest funkcioniranja vatikanske diplomacije. „U knjizi nadbiskup Eterović pruža svjedočanstvo jednom važnom dijelu diplomatske prakse u službi Svete Stolice. Sam naslov sužava stvarne domete knjige. Autor kroz tekstove pruža svojevrsni pouzdani uvod u temeljne teološke, etičke, politološke i povijesne odrednice vatikanske diplomacije”, istaknuo je dr. Bižaca, ustvrdivši kako se prikaz svih tema i kategorija u knjizi temelji na spoznajama i iskustvima sakupljenima u osobnoj autorovoj diplomatskoj praksi kroz čitav niz desetljeća. K tome je dodao kako je autor nastojao u svim prikazima izričito upozoriti čitatelje na teološko-etičko utemeljenje i ciljeve vatikanske diplomacije.
 
Rektor Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta dr. Tanjić govorio je o knjizi s naglaskom na važnost međunarodnih ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, u čijoj je izradi sudjelovao i nadbiskup Eterović. Čestitao je autoru na objavljivanju knjige, ustvrdivši kako će ona obogatiti našu crkvenu, kulturnu i društvenu baštinu. „Knjiga ima jedinstvenu nit, a to je ne samo odnos Svete Stolice i Hrvatske, nego i pogled na diplomatsko djelovanje Svete Stolice s ciljem da osigura slobodu navještaja evanđelja u različitim društvenim i političkim kontekstima. Ono što jamči relevantnost ovoga djela je sam autor, njegova biografija i crkveno djelovanje”, istaknuo je dr. Tanjić, ustvrdivši kako u Hrvatskoj, ali i šire, nema osobe koja bi bolje od nadbiskupa Eterovića poznavala tematiku čiji se sadržaj nalazi u objavljenoj knjizi. Kratko je govorio o knjizi pod tri vida, a to su odgojno-obrazovni, svjedočki i proročki vid. Pojasnio je kako mu je kao rektoru Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta važno da knjiga dođe i do studenata toga Sveučilišta, jer se u njoj, naglasio je, mogu naći važni pojmovi o Katoličkoj Crkvi i njezinu ustroju, Svetoj Stolici u okviru međunarodne zajednice, o Crkvi i državi, a to su teme koje su, ustvrdio je, aktualne i važne u svakodnevnom životu. Podsjetio je da su navedene teme važne i medijima, posebno dnevnome tisku, ali na senzacionalistički način. Ne ulazi se u dublje teološke, politološke i sociološke razloge, nego se nastoji jeftino postići određene bodove ili efekte, a da se pritom nikada ne raščlani temeljno pitanje, rekao je dr. Tanjić, posebno izdvojivši pitanje međunarodnih ugovora između Svete Stolice i Hrvatske.
 
„Molimo Gospodina da nam da snage da i dalje radimo i djelujemo. Više sam diplomat, nisam pisac, ali eto nastalo je i djelo koje smatram svojom moralnom obvezom. Kao sudionik važnih događanja smatrao sam svojom dužnošću zabilježiti važnije događaje za svoje suvremenike, ali i buduće naraštaje. Posebno ulogu Svete Stolice i njezinu angažiranost oko priznanja Republike Hrvatske”, naglasio je nadbiskup Eterović u završnoj riječi, napomenuvši kako je već 40 godina u diplomatskoj službi Svete Stolice.
 
U glazbenom dijelu programa na predstavljanju knjige nastupili su Franka i Toni Mihaić, učenici 8. razreda tamošnje osnovne škole, dok je na saksofonu prigodnu glazbenu točku izveo Luka Norac. Program predstavljanja knjige uveličao je i mješoviti župni zbor Sv. Jeronima pod ravnanjem zborovođe s. Danijele Mihić.
 
Mons. Nikola Eterović za biskupa je zaređen 10. srpnja 1999. u hvarskoj katedrali po rukama tadašnjega državnoga tajnika Svete Stolice kardinala Angela Sodana. Apostolskim nuncijem u Njemačkoj imenovan je 2013. godine, a prije toga, od 2004. do 2013. godine obnašao je službu tajnika Biskupske sinode u Rimu.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 11.8.2019. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od ­žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Mt 11, 2-11
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora