Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
5%
 
42%
KARDINAL BOZANIĆ ZAREDIO ŠESNAEST NOVIH ĐAKONA

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u subotu 13. listopada 2018. godine euharistijsko slavlje u zagrebačkoj prvostolnici u zajedništvu s pomoćnim biskupima zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom i mons. Mijom Gorskim te okupljenim provincijalima, zaredivši šesnaest novih đakona.

IMG_0047.JPG
 
Na početku homilije Kardinal je rekao da je obred ređenja jedan od najradosnijih trenutaka biskupske službe: „Dragi ređenici, u radosti današnjeg Slavlja pozdravljam svakoga od vas ponaosob, jer ste se nakon dugog i zahtjevnog puta molitve, razmatranja i formacije, osluškujući Božji poziv, spremno i slobodno odlučili za duhovno zvanje. Niste vi prvi odabrali Boga. I na vas se smije primijeniti iskustvo svetog Augustina. Iskustvo je to, koje podrazumijeva pokušaj traženja cilja, a smijemo reći i ljubavi, možda negdje »izvana«, ali što dublje prodiremo u sebe, otkrivamo da nam je Bog uvijek bliži od nas samih, dodiruje nas i pročišćuje u našoj dubini.“
 
Odgovarajući na pitanje - tko je đakon u kršćanskoj zajednici, Kardinal je istaknuo tri riječi u koje možemo sažeti profil poziva koji je svaki đakon pozvan ostvarivati, a to su: služenje, molitva i radost.

IMG_0037.JPG
 
„Đakon znači sluga, onaj koji služi. I vi, dragi ređenici, postavši đakoni u Crkvi, pozvani ste životom i riječima trajno podsjećati i posvješćivati svima u čemu je istinska veličina života. Ona nije u moći, ni u gospodarenju, nego u zauzetom služenju, u daru samoga sebe. Sebedarje, trošenje svoga života u ljubavi prema Bogu, služeći braći i sestrama, omogućuje nam da život ne izgubimo, nego da ga u Isusu višestruko dobijemo.
 
Đakon je pozvan u kršćanskoj zajednici i našem hrvatskom društvu uprisutnjivati Isusovo služenje i tako očitovati kršćanski paradoks da je istinska veličina služenje, život darivan iz ljubavi snagom Isusove milosti. Đakonsko služenje ne može se poistovjetiti s nekim oblikom socijalne agencije. Ono je nastavljanje Kristova poslanja na zemlji. Mogli bismo reći đakonat je svjedočenje Božjeg milosrđa“, rekao je Kardinal.
 
„Dragi ređeniče, kad se navečer na kraju dana sabereš pred Bogom, započni ispit savjesti zahvaljujući Bogu koji tebe, takvog kakav jesi, neizmjerno ljubi. I zbog tebe je poslao svoga Sina na svijet. Tom se Isusu danas predaješ i posvećuješ služeći mu kao đakon. Tim pouzdanjem bio je ispunjen blaženi kardinal Alojzije Stepinac. Zato je sačuvao čistu savjest i mir u svim zgodama i nezgodama života. Njegovo biskupsko geslo: U tebe se, Gospodine, uzdam, prihvatite kao trajnu molitvu svoga srca“, završio je homiliju kardinal Bozanić.

IMG_0109.JPG
 
Sveti red đakonata primili su:
 
ZA ZAGREBAČKU NADBISKUPIJU:
Ante BOJANIĆ, r. 20.6.1994., Zagreb, župa sv. Petra apostola, Zagreb;
Marko ČOLIĆ, r. 13.12.1989., Zagreb, župa Rođenja BDM, Osijek-Višnjevac;
Leopold ĆURČIĆ, r. 14.7.1994., Osijek, župa sv. Leopolda Bogdana Mandića, Osijek;
Majk RUŠEC, r. 1.4.1986., Varaždin, župa sv. Franje Ksaverskog, Vugrovec;
Branimir ŠARIĆ, r. 9.11.1994., Utrina, župa sv. Ivana apostola i evanđeliste;
Nikola ŠPILJAK, r. 29.6.1994., Zagreb, župa sv. Petra apostola, Prišlin;
Matija VRAGOVIĆ, r. 1.5.1994., Zabok, župa sv. Nikole, Krapina.
 
ZA FRANJEVAČKU PROVINCIJU SV. ĆIRILA I METODA:
Fra Ivan VLADIĆ, r. 8.5.1991., Karlovac, župa BDM Snježne, Karlovac-Dubovac, Zagrebačka nadbiskupija;
Fra Anto MANDIĆ, r. 4.11.1993., Zagreb, župa sv. Petra apostola, Petrovina, Zagrebačka nadbiskupija;
Fra Andreo MATANOVIĆ, r. 24.4.1991., Johovac, Doboj, BiH, župa Presvetoga Trojstva, Zagreb-Prečko, Zagrebačka nadbiskupija.
 
ZA HERCEGOVAČKU FRANJEVAČKU PROVINCIJU UZNESENJA BDM:
fra Dragan BOLČIĆ, r. 21.6.1989., Mostar, župa sv. Jakova, Međugorje, Mostarsko-duvanjska biskupija;
fra Nikola JURIŠIĆ, r. 2.10.1992, Split, župa Bezgrješnog začeća BDM, Posušje, Mostarsko-duvanjska biskupija;
fra Robert PEJIČIĆ, r. 15.3.1992., Mostar, župa sv. Petra i Pavla, Mostar, Mostarsko-duvanjska biskupija.
 
ZA HRVATSKU DOMINIKANSKU PROVINCIJU NAVJEŠTENJA BDM:
fr. Mihovil ŽULJEVIĆ MIKAS, OP, r. 8.9.1993., Split, župa Uznesenja BDM, Srijane, Splitsko-makarska nadbiskupija;
fr. Josip DOLIĆ, OP, r. 13.5.1980., Koblenz, Njemačka, HKM Koblenz, biskupija Trier.
 
ZA HRVATSKU KARMELSKU PROVINCIJU SVETOG OCA JOSIPA:
brat Krešimir Josip BAHMEC, r. 14.2.1975., Zagreb, župa Majke Božje Lurdske, Zagreb, Zagrebačka nadbiskupija.
 
Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 14.10.2018. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA KROZ GODINU

Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. Iv 2, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora