Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
KARDINAL BOZANIĆ ZAREDIO 12 NOVIH SVEĆENIKA

Vi ste znak mladosti naše Crkve, znak budućnosti, znak da Crkva kroči u nova vremena - rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodeći u subotu 8. lipnja 2019. godine euharistijsko slavlje u zagrebačkoj katedrali, tijekom kojeg je za svećenike zaredio dvanaestoricu mladića.

IMG_9514.jpg

Svoje svećeničko „Evo me“ izrekla su sedmorica dijecezanskih i petorica redovničkih kandidata.

U svojoj homiliji euharistijskog slavlja, koje je predvodio u zajedništvu s pomoćnim zagrebačkim biskupima: mons. Ivanom Šaškom, mons. Mijom Gorskim, redovničkim poglavarima, rektorom i poglavarima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa te više od stotinu svećenika, Kardinal se na početku osvrnuo na pročitani evanđeoski ulomak (Iv 21,15-19) u kojem je Petar na ispitu, na trostrukoj provjeri. Isus svaki put mijenja pitanje i tako se sve više približava Petru koji postaje sve žalosniji, jer još nije proniknuo razlog Isusovih pitanja. Pred Isusovim pitanjima kao da se urušava Petrov ponosni polet – kazao je Kardinal i nastavio: Isus Petru ne predbacuje zatajenje, ne osuđuje ga, ne ucjenjuje ga, niti traži obrazloženje zašto je to učinio. Isus čovjeka ne poistovjećuje s grijehom što ga je počinio. Isus promatra naše srce, dubinu našega bića koje želi sada osloboditi, ozdraviti. To je svetost koja dolazi od Boga, koji je jedini svet i koji nas prvi ljubi.
 
Ističući da se Isus spušta na našu razinu da bi nas podigao, Kardinal je ređenicima poručio kako se Isus i sada spušta do njih, njihove ljudskosti, radosti i nada, do njihovih žalosti i teškoća. Naime, Isus traži prijatelje, a ne sluge, traži prijatelje, a ne podložnike koji naslijepo slušaju. Isus traži prijatelje, a ne nepobjedive heroje. Pripadnost koju Isus traži temelji se na prijateljstvu i zato osigurava slobodu duha koju nitko ne može oduzeti.

IMG_9583.jpg
          
Dragi ređenici, nastavio je Kardinal, Isus prosi vašu ljubav, kao što je prosio i Petrovu ljubav. U Petrovu ožalošćenom pogledu vidio je želju za tom ljubavlju. Ta želja, to nastojanje u ljubavi prema Kristu, već je ljubav. Kada Isus postavlja pitanje Petru, to isto pitanje upravlja i meni, tebi, svima nama. Stoga smijemo zajedno s Petrom odgovoriti: Da, Gospodine, ti to znaš, ja te volim, želim biti tvoj prijatelj, iako ponekad prevlada indiferentnost i hladnoća. Dobri moj Isuse, s Petrom želim ponoviti da jesam i želim ostati tvoj prijatelj.
 
U nastavku svoje homilije Kardinal je naglasio važnost molitve te njezine povezanosti sa svećeničkom službom. Od toga ovisi učinkovitost naše službe. Iz te perspektive trebamo promatrati razne oblike svećeničke molitve, a prije svega redovitu dnevnu svetu Misu. Euharistijsko slavlje je najveći i najviši čin molitve. Ono predstavlja središte i izvor od kojeg i drugi oblici molitve primaju svoju snagu: časoslov, euharistijsko klanjanje, lectio divina, razmatranje, sveta krunica i redovita ispovijed. Svi ti oblici molitve, koji imaju svoje središte u Euharistiji, omogućuju da svećenik svaki dan, i čitavog svoga života, ostane u dubokom zajedništvu s Isusom Kristom – rekao je kardinal Bozanić te izrazio želju da ovi mladi svećenici uvijek ostanu radosni u nadi.

IMG_9686.jpg
 
Oni će tako biti znakovi i svjedoci nade u našim župama diljem Crkve zagrebačke i šire, jer su i sami plodovi vjere, nade i ljubavi Crkve koja ih je rodila za vjeru i poziv. Oni će biti znakovi i svjedoci nade, ako nikada ne zaborave ono što je Bog učinio u njihovu životu i put koji su nadahnućem Duha Svetoga prošli. Bit će znakovi i svjedoci nade, ako budu stalno zagledani u Isusa Krista, jedini temelj naše nade.
 
Bit će znakovi i svjedoci nade, ako polazeći od mudrosti koja se rađa u vjeri, budu znali vidjeti u povijesti svake osobe koju susretnu znakove Božje prisutnosti koja već djeluje u njihovim srcima. Bit će znakovi i svjedoci nade, ako se budu stalno spominjali Božjeg milosrđa što su ga primili i ako budu službenici milosrđa prema svima.
          
Oni će biti znakovi i svjedoci nade, ako budu znali vidjeti dobro koje se danas tako slabo vidi, a koje je već prisutno među nama jer Duh Božji neprestano djeluje u svijetu. Bit će znakovi i svjedoci nade, ako se budu znali voditi primjerom Blažene Djevice Marije, kako bi riječima i životom mogli ponavljati njezinu raspoloživost Božjoj volji – napomenuo je Kardinal.

IMG_9937.jpg

Zahvaljujući svima koji su ređenike danas dopratili u zagrebačku katedralu, Kardinal je podsjetio kako sutra Crkva slavi svetkovinu Pedesetnice. Sutra slavimo svetkovinu Pedesetnice jer je Božja ljubav razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji prebiva u nama.
 
Dragi ređenici, neka Duh Sveti ispuni vaša srca! – zaključio je kardinal Bozanić svoju homiliju, moleći za njih nebeski zagovor blaženog Alojzija Stepinca i Presvete Bogorodice Marije.
 
Uslijedio je obred svećeničkog ređenja, a prije završnog blagoslova Kardinal se još jednom obratio ređenicima te im poručio da su oni znak mladosti naše Crkve, znak budućnosti, da Crkva kroči u nova vremena. I ta Crkva Kristova je toliko snažna da je sposobna sebe iznutra čistiti i uvijek iznova pomlađivati. Mi se vama radujemo, za vas molimo i s vama smo čvršći na putu spasenja – zaključio je Kardinal.

IMG_9953.jpg
 
Na kraju euharistijskog slavlja dvanaestorica novozaređenih svećenika udijelili su okupljenim vjernicima prvi mladomisnički blagoslov.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 9.6.2019. IPovratak
Božja riječ

3.NEDJELJA DOŠAŠĆA

Kad Ivan u tamnici doču za djela Kristova, posla svoje učenike da ga upitaju: »Jesi li ti Onaj koji ima doći ili drugoga da čekamo?« Isus im odgovori: »Pođite i javite Ivanu što ste čuli i vidjeli: Slijepi proglédaju, hromi hode, gubavi se čiste, gluhi čuju, mrtvi ustaju, siromasima se navješćuje Evanđelje. I blago onom tko se ne sablazni o mene.« Kad oni odoše, poče Isus govoriti mnoštvu o Ivanu: »Što ste izišli u pustinju gledati? Trsku koju vjetar ljulja? Ili što ste izišli vidjeti? Čovjeka u mekušasto odjevena? Eno, oni što se mekušasto nose po kraljevskim su dvorima. Ili što ste izišli? Vidjeti proroka? Da, kažem vam, i više nego proroka. On je onaj o kome je pisano: ‘Evo, ja šaljem glasnika svoga pred licem tvojim da pripravi put pred tobom.’ Zaista, kažem vam, između rođenih od ­žene ne usta veći od Ivana Krstitelja. A ipak, i najmanji u kraljevstvu nebeskom veći je od njega!« Mt 11, 2-11
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora