Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
KARDINAL BOZANIĆ PREDVODIO PROSLAVU SVETKOVINE VELIKE GOSPE NA MARIJI BISTRICI

Euharistijsko slavlje animirao je zbor župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Marija Bistrica pod ravnanjem Ivice Kontenta.

glavna-mb.JPG

"Pozdravljam te sveti Božji narode danas okupljen ovdje! Dragi hodočasnici, draga braćo i sestre, danas osjećamo da trebamo biti ovdje kod Marije!", riječi su zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića na početku euharistijskog slavlja proslave svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije, Velike Gospe kojeg je predvodio u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u zajedništvu s rektorom svetišta mr. Domagojem Matoševićem, svećenicima i okupljenim vjernicima hodočasnicima.

U homiliji kardinal Bozanić istaknuo je „da marijanska pobožnost hrvatskoga naroda, brojna hrvatska marijanska svetišta i crkve njoj posvećene, današnja okupljanja vjernog naroda diljem naše Domovine govore o Marijinoj prisutnosti u povijesti hrvatskog naroda, o Marijinim trajnim pohodima i našim vjerničkim susretima s Njom, o Kraljici Hrvata, toj zvijezdi sreće koja blista da nam noći grijeha mrak rasprši hud".

Marijin pohod Elizabeti ujedno je slika trajnog Marijina pohoda svakom čovjeku, mladim vjernicima, svakoj obitelji, svakoj ženi, posebno ženi trudnici. Marija je u neprestanom pohodu ljudima. Ona trajno pohađa čovječanstvo na putu njegove povijesti, istaknuo je Kardinal.

Prema Kardinalovim riječima, premda mnogo toga u našoj svakidašnjici proturječi kršćanskoj nadi, svetkovina Uznesenja Marijina na nebo otvara horizonte, učvršćuje vjeru u život, vjeru da je život dragocjen, da je ljubav nešto veliko i lijepo, da su brak i obitelj bogatstvo, da je dobro vjenčati se i imati djecu, da su duhovna zvanja poseban dar Crkvi i čovječanstvu. Sve je to dobro i lijepo jer budućnost svijeta ima pozitivan ishod, i na kraju završetak će biti Božji. Nada u uskrsnuće tijela, to jest cijeloga čovjeka, temelji se na vjeri u posvemašnju, neograničenu i sveobuhvatnu snagu Boga tvorca života. Naime, Bog jest Gospodar povijesti i u vremenu i u vječnosti, istaknuo je Kardinal.

IMG_7596.JPG

Tumačeći kako su svi rođeni od žene blagoslov Božji za svijet, „jer Bog nas blagoslivlja životom", Kardinal je istaknuo da je svako rođenje djeteta navještaj Božjega blagoslova. „Postavlja nam se pitanje jesmo li prijateljski raspoloženi prema obiteljima s djecom? Pitajmo se diskriminira li naše zakonodavstvo u nekim sektorima obitelji s malom djecom? Marija je usredotočena na dijete Isusa. U Isusu svako ljudsko dijete, i ono tek začeto u utrobi majčinoj, postaje dragocjenost. Život svakog čovjeka, život zemaljski koji je usmjeren prema nebeskom u vječnosti, središnja je vrijednost Božjega humanizma", poručio je Kardinal.

Obraćajući se mladima, Kardinal je spomenuo da je za listopad ove godine papa Franjo sazvao u Rimu Biskupsku sinodu koja će biti posvećena mladima. A u Zagrebačkoj nadbiskupiji najesen započinje intenzivna priprema za Susret hrvatske katoličke mladeži, koji će se 2020. godine održati u Zagrebu, glavnom gradu Hrvatske. „Dragi mladi vjernici, želimo da ta priprema bude u prvom redu raspoznavanje vaše životne odluke u svjetlu Evanđelja, ali i iznošenje vaših želja, projekata i snova, kao i teškoća na koje nailazite kako bi ostvarili svoja htijenja u službi Crkve i hrvatskog društva u kojima želite biti aktivni protagonisti", rekao je mladima kardinal Bozanić.

„Zahvaljujući izvanrednim uspjesima naših mladih sportaša, a posebno Hrvatske nogometne reprezentacije, posljednjih smo tjedana svjedoci obnovljene ljubavi prema Domovini, hrvatskom zajedništvu, životu i obitelji. Na nacionalnom planu događaj je to od neizmjerne važnosti. Probuđen je ponos i nada da se hrvatsko društvo gorljivošću i nesebičnošću, ljubavlju i zalaganjem obnavlja na radost sviju. Vi ste, dragi mladi vjernici, bili u prvim redovima i prepoznatljiv ste znak nade hrvatske budućnosti. Stoga nemojte se miriti s osrednjošću, nego hrabro i ustrajno tražite od starijih i odgovornih toliko očekivane promjene u hrvatskom društvu", potaknuo je mlade kardinal Bozanić.

IMG_7617.JPG

Nakon popričesne molitve, riječ zahvale uputio je rektor Matošević, a prije blagoslova kardinal Bozanić još se jednom obratio okupljenim hodočasnicima i posebno djeci: "Draga braćo i sestre, Bog je dobar i darovao nam danas ovo prekrasno vrijeme za ovo velebno slavlje. Velika Gospa je za nas vjernike Katolike ljetni Božić. U sredini ljeta Majka Božja nas okuplja zajedno osobito u svojim svetištima i posebno okuplja naše obitelji kao što to čini i o Božiću. Stoga mi je posebno drago što sam imao prilike prolazeći u procesiji primijetiti toliku djecu, i onu najmanju i veću.

Draga djeco pamtite ovo - svi mi imamo na Nebu zajedničku Majku koja je Majka Isusova  Majka naša! I zato, često je pozdravljajte onako kao što ju je pozdravio i anđeo prigodom Navještenja: Zdravo Marijo milosti puna! Tu molitvu draga djeco, molite svakoga dana i osjetit ćete posebnu pomoć dobre Majke Nebeske!"

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 16.8.2018. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.« Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se ­smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije ­tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslu­žitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin ­Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« Mk 10, 35-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora