Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
73%
 
7%
KARDINAL BOZANIĆ PREDVODIO MISU ZAHVALNICU ZA 25 GODINA SVEĆENIŠTVA

Čestitamo i našem župniku preč. Vjekoslavu Meštriću!

IMG_5186-001.jpg

Dvadeset i osam prisutnih svećenika od njih tridesetčetvorice zaređenih po rukama kardinala Franje Kuharića u zagrebačkoj katedrali na današnji dan 1995. godine, proslavilo je euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Srca Isusova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, 25. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja.

U ime prisutnih jubilaraca, Kardinala je pozdravio i zahvalio mu se na predvođenju slavlja preč. mr. Milan Pušec, župnik u župi sv. Dominika u Konjšćini i u župi BDM Snježne u Belcu. "Ovdje smo kako bismo zahvalili Gospodinu na darovanom pozivu na svećeništvo, na dvadeset i pet darovanih godina svećeništva, a ujedno Gospodinu zahvaljujemo i za trideset i jednu godinu Vašeg biskupskog služenja zahvalni za vašu blizinu i vaše povjerenje", rekao je obračajući se Kardinalu preč. mr. Pušec.

Kardinal je zahvalivši na pozdravnim riječima rekao kako se rado odazvao pozivu na ovo zahvalno slavlje. "Mi smo danas ovdje da u prvom redu zahvalimo Bogu na darovanom pozivu. Bog je taj koji prvi poziva čovjeka. On je taj koji stoji na početku. I dok zahvaljujemo, molimo i za oproštenje vjerujući u neizmjerno Božje milosrđe, jer Bog se nikad ne umara praštajući. I dok sa zahvalnošću gledamo unatrag, pozvani smo svoj pogled danas usmjeriti prema naprijed, prema budućnosti, prema novim stvarnostima koje Bog stavlja pred nas i na koje nas poziva", rekao je Kardinal.

IMG_5152-001.jpg

U homiliji, Kardinal je tumačeći odlomak navještenog evanđelja u kojem Isus naglašava važnost slušanja i izvršavanja Njegovih riječi, progovorio o karizmama ističući važnost usklađenosti i utemeljenosti djelovanja na Isusovim riječima. Upozorio je na opasnost stavljanja u središte pozornosti nositelja karizmi, pokretača izvanrednih djelovanja umjesto Isusa Krista. Naglasio je važnost poznavanja distinkcije između znanja i poznavanja. Znanje se naime može usvojiti, no važnije je poznavanje. Isus govori da je pravi put poznavanje što znači povezanost između prihvaćanja onoga što Isus govori i vršenja Njegove volje.

"Samo onaj tko sluša Isusove riječi i životom ih vrši je onaj koji gradi kuću na tvrdoj stijeni koju nikakve oluje ne mogu srušiti. Samozvani proroci nisu pravi proroci", rekao je Kardinal te nastavio: "Danas smo ovdje kako bi zahvalili za dvdeset i pet godina svećeništva. Ovo nas slavlje potiče da se zapitamo koliko smo mi oni koji iz dana u dan odgovorno slušamo Božju Riječ i provodimo je u život. To je kriterij da nas Bog prepozna kao svoje. I zasigurno ne činimo to uvijek savršeno i onako kako bismo trebali, no važno je moći prepoznati svoje slabosti i biti spremni zamoliti Gospodina za Njegovo milosrđe i snagu".

Pozvavši svećenike na trajno zahvaljivanje za svoje svećeništvo, Kardinal je rekao da je ono dar. Bog je Onaj koji prvi poziva, a upravo zajedništvo s Njime i zajedništvo u Crkvi najveća je karizma. Pozvao je također svećenike da mole za novozaređene svećenike u nad/biskupijama i da budu pozorni na klice Božjega poziva u ljudima oko sebe, na župama i u zajednicama.

IMG_5160-001.jpg

"Iako živimo u vremenu raznih prestrojavanja i ponekad se čini da nema izlaza, Bog je onaj koji vodi povijest i sve te krize izazov su svima nama da se još više otvorimo Bogu, Njegovim pozivima, znakovima Njegove prisutnosti i zahtjevima poslanja", zaključio je Kardinal.

Prije završnog blagoslova, Kardinal se još jednom obratio slavljenicima ukazujući na sveti život bl. Alojzija Stepinca, na njegovo nepokolebljivo pouzdanje u Boga: "Bl. Alojzije je živio u izuzetno teškim vremenima kad se činilo da neprijatelj ne da neće posustati, nego se njegova moć iz dana u dan to snažnije manifestirala, no on nije gubio nadu niti pouzdanja u Boga, jer znao je da je jedini gospodar života i povijesti Bog i da zlo ma kako snažno bilo ne može pobijediti. Draga braćo svećenici, nek vam to pouzdanje nikada ne uzmanjka u vašem svećeničkom životu."

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 28.6.2020. IPovratak
Božja riječ

14.NEDJELJA KROZ GODINU

»Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti. Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako.« Mt 11, 25-30
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora