Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
9%
 
11%
 
69%
 
11%
KARDINAL BOZANIĆ PREDVODIO KRIŽNI PUT NA KSAVERU

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je na Cvjetnicu, Nedjelju Muke Gospodnje, pobožnost križnog puta na Ksaveru. Ovu tradiciju predvođenja križnog puta na Cvjetnicu pospijepodne na Ksaveru započeo je blaženi Alojzije Stepinac a zagrebački nadbiskupi nastavili su je sve do danas.

ksaver1.PNG

Na kraju pobožnosti križnog puta u kojoj je sudjelovalo mnoštvo vjernika, podno križa na Ksaverskoj kalvariji, kardinal je održao prigodni nagovor u kojem je istaknuo da se ove Cvjetnice u molitvenim nakanama posebno spominjemo mladih koji se pripremaju za Susret hrvatske katoličke mladeži 9. i 10. svibnja 2020. godine u Zagrebu. „Molili smo i za naše mlade da budu bedem nade za svoje vršnjake, za hrvatski narod i Zagrebačku nadbiskupiju“ rekao je kardinal.

Osvrćući se na kušnju malodušja i beznađa pred kojom se vjernik nalazi kad ga pritisne teret križa kardinal Bozanić istaknuo je da se upravo u mračnim trenutcima Kalvarije činilo kao da nema izlaza i da će sve završiti Isusovom smrću. „Ali upravo ti su trenutci promijenili povijest svijeta i donijeli uskrsnu nadu u ljudski život, otvorili put prema novim nebesima i novoj zemlji (usp. Otk 21,1). S Isusova izranjenog lica na križu zablistala je ljepota njegove ljubavi prema nama, Ljubavi koja spašava svijet“, rekao je kardinal.

Govoreći o središnjem značenju križa u vjeri Crkvi Nadbiskup je naglasio da je križ, kao sredstvo mučenja na Veliki petak, postao znak Božje ljubavi prema svijetu, izvor života, opraštanja i milosrđa, sredstvo mira i pomirenja. „Isusov križ je najveći znak Božje ljubavi prema nama. Križ je snažan odgovor na potrebu da čovjek bude voljen i prihvaćen“, rekao je kardinal.

ksaver2.PNG

Ističući da je Kristov križ opipljiv i konkretan znak ljubavi Nadbiskup je rekao da se ljubav ne iskazuje lijepim riječima. „Ona ima svoju cijenu, onu koju je Krist platio za nas svojom krvlju. Zato svaka prava ljubav traži žrtvu i odricanje, do darivanja vlastitog života za druge“, naglasio je kardinal Bozanić.

Na kraju svog nagovora Nadbiskup je potaknuo vjernike da su u danima Velikog tjedna s vjerom obrate za pomoć Mariji, Gospi Žalosnoj. „Ona je pratila svoga Sina na bolnom putu muke, bila je s njim u trenutcima njegova umiranja na križu, dok se istodobno rađala Crkva koja će nastaviti Gospodinovo djelovanje na zemlji za sva vremena“, istaknuo je kardinal.

Zaključujući svoje razmatranje nadbiskup je uputio molitvu koju donosimo u cijelosti:

Molimo te, Bože naš Oče, milostivo pogledaj na krv koja teče iz probodena boka Tvoga Sina, našeg Otkupitelja. Isusova krv je prolivena za tolike žrtve mržnje, ratova i terorističkih napada, za one koji u siromaštvu i beznađu ne vide izlaza, za duševne boli što ih ljudi zadaju jedni drugima. Snagom Isusove krvi vrati mir i blagostanje svijetu. A svojoj Crkvi daj da po svem svijetu u miru i slobodi naviješta spasenje i otkupljenje čovjeka. To te molimo po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr

Objavljeno: 14.4.2019. IPovratak
Božja riječ

21.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Isus je prolazio i naučavao gradovima i selima. Reče mu tada netko: »Gospodine, je li malo onih koji se spasa­vaju?« A on im reče: »Borite se da uđete na uska vrata jer mnogi će, velim vam, tražiti da uđu, ali neće moći. Kada gospodar kuće ustane i zaključa ­vrata, a vi stojeći vani počnete kucati na vrata: ’Gospodine, otvori nam!’, on će vam odgo­voriti: ’Ne znam vas odakle ste!’ Tada ćete početi govoriti: ’Pa mi smo s tobom jeli i pili, po našim si trgovima naučavao!’ A on će vam reći: ’Kažem vam: ne znam odakle ste. Odstupite od mene, svi zlotvori!’ Ondje će biti plač i škrgut zubi kad ­ugled­ate Abrahama i Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjem, a sebe vani, izbačene. I doći će s istoka i zapada, sa sjevera i juga i sjesti za stol u kraljevstvu Božjem. Evo, ima posljednjih koji će biti prvi, ima i prvih koji će biti posljednji.« Lk 13, 22-30
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora