Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
5%
 
42%
HODOČAŠĆE ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE NA GROB BL. ALOJZIJA STEPINCA

Stepinčevu katedralu i grob bl. Alojzija Stepinca, u subotu 3. ožujka 2018., pohodili su hodočasnici iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

123.JPG

Šest tisuća hodočasnika ispunilo je zagrebačku katedralu do posljednjeg mjesta, a brojni su vjernici ostali ispred ulaznih vrata. 
Veliko nadbiskupijsko hodočašće Đakovačko-osječke nadbiskupije u Zagreb i Krašić predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup, u zajedništvu s mons. Marinom Srakićem đakovačko-osječkim nadbiskupom u miru, stotinjak biskupijskih i redovničkih svećenika, đakona i redovnica. 
 
U ime zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, hodočasnike je pozdravio mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački istaknuvši veliku radost što Stepinčeva katedrala danas prima ponosne Slavonce koji su kroz stoljeća unatoč svim protivštinama ustrajali u katoličkoj vjeri i ljubavi prema Domovini.

456.JPG

Na početku euharistijskog slavlja biskup Hranić rekao je da se veliko hodočašće Đakovačko-osječke nadbiskupije na grob bl. Alojzija odvija pod geslom „Najsvjetliji lik si nam Crkve u Hrvata!“ i to o 120. obljetnici rođenja bl. Kardinala u Krašiću (1898.) i 20. obljetnice njegove beatifikacije u Mariji Bistrici (1998.). “Hvala svima Vama koji se niste uplašili ledene kiše i hladnoće i koji ste jutros i krenuli na put, te dragom Bogu koji Vas snaži i krijepi u prihvaćanju hodočasničkih poteškoća i žrtve”, rekao je mons. Hranić.

U svojoj homiliji, tumačeći Isusove riječi o pšeničnom zrnu koji donosi obilat rod samo ako umre, biskup Hranić istaknuo je da u svjetlu te evanđeoske mudrosti valja promatrati život i mučeništvo bl. Alojzija, ali i mnogih drugih hrvatskih mučenika komunističkog režima od kojih Đakovačko-osječka nadbiskupija broji i tridesetak svećenika te preko dvadeset tisuća vjernika laika. “Želim li sačuvati svoj život, svoju komotnost i slobodu, svoj izgled i zdravlje, te ne želim prihvatiti obaveze; ne želim djecu, pa čak niti muža, odnosno ženu; i čuvam svoju neovisnost; pazim da se ne istrošim; pazim na svoj fizički izgled – na kraju ostajem sam”, naglasio je mons. Hranić.

789.JPG

Biskup Hranić naglasio je da je bl. kardinal Stepinac izabrao darivanje svoga života drugima kroz svećeničku službu a da je postavši biskupom cijeli svoj život pretvorio u navještaj Evanđelja, hrabru proročku riječ i služenje ljudima. “Razlikovao je državu od vlasti. Radovao se ostvarenju vjekovnog sna hrvatskog naroda o ponovnom osamostaljenju hrvatske države i istodobno je hrabro žigosao zlodjela ustaške vlasti”, istaknuo je mons. Hranić.

Odmah nakon dolaska komunističke vlasti bl. Alojzije je prozreo namjere i poteze novih vlastodržaca. “Uvidio je da proročke glasove, one biskupe i svećenike koji su predstavljali moralnu vertikalu i stup za ostale, komunistička vlast želi slomiti, ušutkati i ukloniti. U toj teškoj situaciji on se pokazao kao istinski i neustrašiv pastir Crkve. Potpuno slobodan od sebe i straha za svoj život branio je ljudska prava i slobodu Crkve”, rekao je đakovačko-osječki Nadbiskup.

111.JPG

Mons. Hranić ukazao je na činjenicu da je blaženi Kardinal upravo u svećenicima koji su kompromitirali vjernost Katoličkoj crkvi uključivši se u tzv. svećenička udruženja pod kontrolom komunističke partije vidio ispunjenje evanđeoskih riječi “tko ljubi svoj život, izgubit će ga”. “Mučeništvo kard. Stepinca je ponovna proslava smrti i uskrsnuća Isusa Krista. Gubitnik i onaj koji je u očima ljudi bio ponižen, je proslavljeni pobjednik”, rekao je mons. Hranić.

Prije završnog blagoslova mons. Hranić predvodio je hodočasničku molitvu pred grobom bl. Alojzija Stepinca preporučivši nakane vjernika u njegov moćni zagovor.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja biskup Hranić posebno je zahvalio mons. Ivanu Ćuriću, generalnom vikaru Đakovačko-osječke nadbiskupije istaknuvši njegov nesebični angažman kod organizacije hodočašća.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 4.3.2018. IPovratak
Božja riječ

15.NEDJELJA KROZ GODINU

Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za Svjedočanstvo.« Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali. Mk 6, 7-13
Raspored misa

NEDJELJA
(srpanj i kolovoz)

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora