Anketa
Najdraža molitva mi je
 
34%
 
16%
 
3%
 
47%
GOVOR PAPE ČLANOVIMA TALIJANSKOG CRVENOG KRIŽA

Crveni križ u Italiji i u čitavom svijetu obavlja nezamjenjivu i dragocjenu službu zbog materijalnih djela i duha kojim to čini, što pak doprinosi novom, otvorenijem i solidarnijem mentalitetu – rekao je jučer papa Franjo pozdravljajući u Dvorani Pavla VI. u Vatikanu članove te organizacije.

papa_franjo_18.jpg
 
Vaša djela zaslužuju zahvalnost svakog građanina jer se događaju u najrazličitijim situacijama; u slučajevima potresa i drugih prirodnih katastrofa i u brizi za migrante – rekao je Papa i dodao – Ruka koju im pružate znak je da im ne pomažete samo u tom trenutku da ih spasite, nego ih uvjeravate da ćete biti s njima i brinuti se za njih. Zbog toga vaša prisutnost među migrantima predstavlja proročki znak, tako potreban našem svijetu.

Poslanje dobrovoljaca koji su pozvani sagnuti se nad svakim tko je u potrebi i pružiti mu pomoć s ljubavlju i bez interesa, podsjeća na evanđeoski lik dobrog Samarijanca – rekao je Sveti Otac –  radi se o prispodobi koja daje dragocjeno svjetlo vašem djelovanju i vrijednostima propisanim vašim statutom.

Prvo načelo koje statut propisuje je „ljudskost“ koja nastoji posvuda sprečavati i ublažavati ljudsku patnju – podsjetio je papa Franjo i rekao – to je ista krepost koja je pokretala dobrog Samarijanca. Suosjećao je s ranjenikom i postao njegov bližnji. Bez suosjećanja držao bi se na odstojanju i ranjenik bi ostao za njega bezličan predmet.

Koliko je u našem svijetu, djece, starih, žena i muškaraca čije lice nije prepoznato kao jedinstveno i neponovljivo, koji ostaju nevidljivi, jer su skriveni u sjeni ravnodušnosti – upitao je Papa i primijetio – to sprečava vidjeti drugoga, čuti njegov poziv i doživjeti njegovu patnju. Kultura je odbacivanja anonimna kultura, bez veza i bez lica. Brine se samo za neke, isključujući mnoge druge. Prihvatiti načelo ljudskosti znači promicati mentalitet ukorijenjen u vrijednosti svakog ljudskog bića i stavljati u središte društvenog života ne ekonomske interese, nego brigu za ljude.

Drugo je načelo statuta "nepristranost" što znači da se vaša djela ne temelje na bilo kakvoj razlici; nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj, klasnoj ili političkoj – rekao je Sveti Otac i istaknuo – na nju se nadovezuje treće načelo „nemiješanja“ zbog kojega se Crveni križ ne svrstava ni na jednu od sukobljenih strana. Taj se kriterij suprotstavlja danas vrlo raširenom razlikovanju koje određuje, tko od koga zaslužuje pažnju i pomoć, a tko je nije dostojan.

Dobar Samarijanac iz evanđelja ne ispituje čovjeka prije nego što mu pomogne; odakle dolazi, koje je vjere, je li u pravu ili nije – rekao je papa Franjo i naglasio – dobar Samarijanac ne podvrgava ranjenika ispitu koji bi trebao nešto spriječiti, ne sudi ga, ne stavlja se iznad njega zbog svoje pomoći, morala i vjere. Jednostavno povija njegove rane i povjerava ga gostioničaru, obvezujući se za njegove materijalne potrebe koje se ne mogu odgoditi. Samarijanac djeluje, plaća osobno, voli. Iza njegova lika stoji sam Isus koji se sagnuo nad čovječanstvom i nad svima onima koje je nazvao braćom, ne čineći nikakve razlike, nego nudeći svoje spasenje svakom ljudskom biću.

Talijanski Crveni križ kao jedna od 190 nacionalnih organizacija Međunarodnog pokreta crvenog križa i Crvenog polumjeseca djeluje na načelima humanosti, nepristranosti i neutralnosti – rekao je Papa i zaključio – Tko gleda druge prijateljskim očima, a ne kroz naočale natjecanja ili sukoba, graditelj je humanijeg i ugodnijeg svijeta za življenje.

Izvor: hr.radiovaticana.va
Foto: hr.radiovaticana.va
Objavljeno: 28.1.2018. IPovratak
Božja riječ

4.USKRSNA NEDJELJA

U ono vrijeme: Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene ­poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.« Iv 10, 11-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora