Anketa
Najdraža molitva mi je
 
26%
 
16%
 
5%
 
53%
EUHARISTIJSKO SLAVLJE U KLINICI

Prošle je godine u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu održano prvo euharistijsko slavlje otkako je 1893. godine osnovana.

IMG_6771.jpg

Nastavljajući mladu tradiciju, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i ove je godine u srijedu 27. prosinca predvodio euharistijsko slavlje za medicinsko osoblje Klinike, predvođeno njihovom ravnateljicom dr. Alemkom Markotić i njezinim zamjenikom dr. Rokom Čivljakom.
 
Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup Šaško je kazao kako još uvijek živo pamti prošlogodišnje slavlje, molitvu i susret po srdačnosti i blizini, te je prenio pozdrave i molitveno zajedništvo zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.
 
U svojoj je homiliji biskup Šaško, osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak o Isusovu uskrsnuću (Iv 20, 1-8), istaknuo kako sve tri osobe koje se u Evanđelju spominju trče: Marija Magdalena, Šimun i učenik kojega je Isus ljubio.
 
Kada pomislim na liječnike, na bolnicu, i kada nije u pitanju samo hitna služba, uz vaš je poziv vezana žurba iz ljubavi – kazao je biskup Šaško i nastavio: Osim nje, druga je sastavnica vidjeti potrebu i pomoći. Naime, na puno mjesta u Bibliji čujemo o promatranju, o gledanju, o viđenju. Čini mi se vrijednim osjetiti razliku. Evanđelje po Ivanu sačuvano je i preneseno nam je na grčkome jeziku koji kao i hrvatski i drugi jezici razlikuje: gledati, promatrati i vidjeti.
 
Protumačio je kako grčki jezik za gledati i promatrati koristi riječ theoreo, od koje dolazi i riječ 'teorija' - nešto što je stvarno, pred našim očima, što možemo provjeriti, raščlanjivati, ali nas se ne tiče duboko. Apostol Ivan, nastavio je biskup, ušao je u grob: „vidje i povjerova“. Tu Evanđelje koristi glagol oráo. On ne znači samo promatrati, nego susresti, osjetiti, razumjeti, iskusiti… To je pogled duha, gledanje koje vidi onkraj predmeta i koje svaku stvar povezuje s cjelinom i cjelinu sa svakom stvari. To nije tek neki umni proces nego duhovna sposobnost koja vodi k vjeri, k pouzdanju u ono svjetlo koje se nalazi u dubini stvarnosti.

IMG_6813.jpg
 
Naglasio je biskup da je Ivan povjerovao onomu što je Isus govorio o uskrsnuću te onkraj privida i 'teoretiziranja', povezao zbilju s onim što je rekao Čovjek koji ga je volio. Prenesemo li to u ozračje Božića, vidjet ćemo da se pokreću pastiri, da se pokreću mudraci. Pred njima je običnost: dvoje siromašnih ljudi i dijete. Ali oni vide, jer gledaju iz ljubavi. Oni koji teoretiziraju, koji su imali sve pokazatelje, proroštva, ali su ostali u sebičnosti – ne vide.
 
I kada se pokreću, pokreće ih pogled na njihove povlastice, na mogućnost da izgube vlast, i posežu za nasiljem. To je slijepa žurba – rekao je biskup Šaško te dodao kako nas iskustvo proslave otajstva naše vjere poziva da se polako dopustimo odgajati nevidljivim; vidjeti povijesne događaje, ali ići onkraj povijesti; vidjeti konkretnost svakidašnjice, sa svime što ju čini teškom, ali ne se zaustaviti na njoj. Jer, ono što pokreće čovjeka; ono što daje okus našemu životu zemaljskim je očima nevidljivo.
 
Okupljenom medicinskom osoblju Klinike poručio je da se svatko od nas može poistovjetiti s apostolom Ivanom, 'učenikom kojeg je Isus ljubio', ističući tri uporišne točke koje se tiču njihove karizme i poziva: žurba iz ljubavi koja pritječe u pomoć; prepoznavanje i dublje viđenje stvarnosti, ispod ljudske slabosti i nametnute praznine koju ostavlja smrtnost; ljubljenost od Gospodina koja daje snagu za ustrajnost u dobru, u podnošenju protivština.
 
Podsjetio je kako vjera Crkve, koja je uvijek apostolska, seže kroz stoljeća do života, susreta i svjedočanstva apostola. Primjer apostola pokazuje da se upravo oproštenje grijeha pretvara u ljubav. Tako Marija Magdalena, Apostolka apostolâ, kojoj je srce govorilo da smrt ne može pobijediti ljubav pokreće žurbu apostola, spasonosni nemir i ispunjavanje čežnje. U Ivanovu trku prema grobu nalazi se simbolika cjelokupne naše vjere. Vjernički hod je trčanje, gotovo let prema onomu koji je naša ljubav, život i naše sve – zaključio je biskup Šaško.
 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bio je vlč. Željko Faltak, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja na Novoj vesi, koji tijekom godine brine za pastoralne potrebe bolesnika u Klinici „Dr. Fran Mihaljević“.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
 
Objavljeno: 28.12.2017. IPovratak
Božja riječ

4.NEDJELJA KROZ GODINU

U gradu Kafarnaumu Isus u subotu uđe u sinagogu i poče naučavati. Bijahu zaneseni njegovim naukom. Tâ učio ih je kao onaj koji ima vlast, a ne kao pismoznanci. A u njihovoj se sinagogi upravo zatekao čovjek opsjednut nečistim duhom. On povika: »Što ti imaš s nama, Isuse Nazarećanine? Došao si da nas uništiš? Znam tko si: Svetac Božji!« Isus mu zaprijeti: »Umukni i iziđi iz njega!« Nato nečisti duh potrese njime pa povika iz svega glasa i iziđe iz njega. Svi se zaprepastiše te se zapitkivahu: »Što li je ovo? Nova li i snažna nauka! Pa i samim nečistim dusima zapovijeda, i pokoravaju mu se.« I pročulo se odmah o njemu posvuda, po svoj okolici galilejskoj. Mk 1, 21-28
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora