Anketa
Najdraža molitva mi je
 
37%
 
17%
 
4%
 
42%
EUHARISTIJSKO SLAVLJE U KLINICI

Prošle je godine u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu održano prvo euharistijsko slavlje otkako je 1893. godine osnovana.

IMG_6771.jpg

Nastavljajući mladu tradiciju, zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško i ove je godine u srijedu 27. prosinca predvodio euharistijsko slavlje za medicinsko osoblje Klinike, predvođeno njihovom ravnateljicom dr. Alemkom Markotić i njezinim zamjenikom dr. Rokom Čivljakom.
 
Uvodeći u euharistijsko slavlje, biskup Šaško je kazao kako još uvijek živo pamti prošlogodišnje slavlje, molitvu i susret po srdačnosti i blizini, te je prenio pozdrave i molitveno zajedništvo zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića.
 
U svojoj je homiliji biskup Šaško, osvrćući se na pročitani evanđeoski ulomak o Isusovu uskrsnuću (Iv 20, 1-8), istaknuo kako sve tri osobe koje se u Evanđelju spominju trče: Marija Magdalena, Šimun i učenik kojega je Isus ljubio.
 
Kada pomislim na liječnike, na bolnicu, i kada nije u pitanju samo hitna služba, uz vaš je poziv vezana žurba iz ljubavi – kazao je biskup Šaško i nastavio: Osim nje, druga je sastavnica vidjeti potrebu i pomoći. Naime, na puno mjesta u Bibliji čujemo o promatranju, o gledanju, o viđenju. Čini mi se vrijednim osjetiti razliku. Evanđelje po Ivanu sačuvano je i preneseno nam je na grčkome jeziku koji kao i hrvatski i drugi jezici razlikuje: gledati, promatrati i vidjeti.
 
Protumačio je kako grčki jezik za gledati i promatrati koristi riječ theoreo, od koje dolazi i riječ 'teorija' - nešto što je stvarno, pred našim očima, što možemo provjeriti, raščlanjivati, ali nas se ne tiče duboko. Apostol Ivan, nastavio je biskup, ušao je u grob: „vidje i povjerova“. Tu Evanđelje koristi glagol oráo. On ne znači samo promatrati, nego susresti, osjetiti, razumjeti, iskusiti… To je pogled duha, gledanje koje vidi onkraj predmeta i koje svaku stvar povezuje s cjelinom i cjelinu sa svakom stvari. To nije tek neki umni proces nego duhovna sposobnost koja vodi k vjeri, k pouzdanju u ono svjetlo koje se nalazi u dubini stvarnosti.

IMG_6813.jpg
 
Naglasio je biskup da je Ivan povjerovao onomu što je Isus govorio o uskrsnuću te onkraj privida i 'teoretiziranja', povezao zbilju s onim što je rekao Čovjek koji ga je volio. Prenesemo li to u ozračje Božića, vidjet ćemo da se pokreću pastiri, da se pokreću mudraci. Pred njima je običnost: dvoje siromašnih ljudi i dijete. Ali oni vide, jer gledaju iz ljubavi. Oni koji teoretiziraju, koji su imali sve pokazatelje, proroštva, ali su ostali u sebičnosti – ne vide.
 
I kada se pokreću, pokreće ih pogled na njihove povlastice, na mogućnost da izgube vlast, i posežu za nasiljem. To je slijepa žurba – rekao je biskup Šaško te dodao kako nas iskustvo proslave otajstva naše vjere poziva da se polako dopustimo odgajati nevidljivim; vidjeti povijesne događaje, ali ići onkraj povijesti; vidjeti konkretnost svakidašnjice, sa svime što ju čini teškom, ali ne se zaustaviti na njoj. Jer, ono što pokreće čovjeka; ono što daje okus našemu životu zemaljskim je očima nevidljivo.
 
Okupljenom medicinskom osoblju Klinike poručio je da se svatko od nas može poistovjetiti s apostolom Ivanom, 'učenikom kojeg je Isus ljubio', ističući tri uporišne točke koje se tiču njihove karizme i poziva: žurba iz ljubavi koja pritječe u pomoć; prepoznavanje i dublje viđenje stvarnosti, ispod ljudske slabosti i nametnute praznine koju ostavlja smrtnost; ljubljenost od Gospodina koja daje snagu za ustrajnost u dobru, u podnošenju protivština.
 
Podsjetio je kako vjera Crkve, koja je uvijek apostolska, seže kroz stoljeća do života, susreta i svjedočanstva apostola. Primjer apostola pokazuje da se upravo oproštenje grijeha pretvara u ljubav. Tako Marija Magdalena, Apostolka apostolâ, kojoj je srce govorilo da smrt ne može pobijediti ljubav pokreće žurbu apostola, spasonosni nemir i ispunjavanje čežnje. U Ivanovu trku prema grobu nalazi se simbolika cjelokupne naše vjere. Vjernički hod je trčanje, gotovo let prema onomu koji je naša ljubav, život i naše sve – zaključio je biskup Šaško.
 
U koncelebraciji euharistijskog slavlja bio je vlč. Željko Faltak, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja na Novoj vesi, koji tijekom godine brine za pastoralne potrebe bolesnika u Klinici „Dr. Fran Mihaljević“.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
 
Objavljeno: 28.12.2017. IPovratak
Božja riječ

11.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Isus govoraše mnoštvu: »Kraljevstvo je Božje kao kad čovjek baci sjeme u zemlju. Spavao on ili bdio, noću i danju sjeme klija i raste – sam ne zna kako; zemlja sama od sebe donosi plod: najprije stabljiku, onda klas i napokon puno zrnja na klasu. A čim plod dopusti, brže se on laća srpa jer eto žetve.« I govoraše: »Kako da prispodobimo kraljevstvo nebesko ili u kojoj da ga prispodobi iznesemo? Kao kad se gorušičino zrno posije u zemlju. Manje od svega sjemenja na zemlji, jednoć posijano, naraste i postane veće od svega povrća pa potjera velike grane te se pod sjenom njegovom gnijezde ptice nebeske.« Mnogim takvim prispodobama navješćivaše im Riječ, kako već mogahu slušati. Bez prispodobe im ne govoraše, a nasamo bi svojim učenicima sve razjašnjavao. Mk 4, 26-34
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora