Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
5%
 
42%
DUHOVNA OBNOVA ZA TRAJNE ĐAKONE

Održana korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke crkvene pokrajine

20180220_172944.jpg

U utorak, 20. veljače, u župi Krista Kralja na zagrebačkom Trnju održana je korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke crkvene pokrajine. Na obnovi je bio nazočan i Livio Marijan, đakon Križevačke biskupije. Susret je započeo duhovnim nagovorom kojega je imala dr. sc s. Ana Begić, dominikanka na temu: „Korizma vrijeme, pokore, milosti, oprosta i kušnje“. Na početku svog razmišljanja s. Ana upozorila je kako današnji čovjek sve više gubi osjećaj svjesnosti o grijehu. „Usuđujem se reći da u današnjem vremenu najraširenija pojava grijeha jest grijeh zavisti. Osobe koje su zavidne više ne mogu ljubiti drugoga, ali prestaju biti i sposobne da budu ljubljene“, rekla je s. Ana. 

U svom izlaganju naglasila je da postoji razlika između ljubomore i zavisti i da ih se može opisati kao sestre. „Ljubomora za razliku od zavisti, teži zadržati ono što smatramo da je dragocjeno za nas te u strahu da to možemo izgubiti potiče razne sumnje i dvojbe. Ona se rađa iz straha da ćemo nekoga ili nešto izgubiti, dok se zavist u osobi rađa iz razloga što nešto ne posjeduje ili joj ne pripada. Zavist se od početka očituje kao kći oholosti, a oholost je temelj svih grijeha“, istaknula je s. Begić. U tom i takvome svijetu upravo vi trajni đakoni svjedočite izuzetnost crkvene službe. Poslužit ću se Kristovim riječima ”Vi ste u svijetu, ali niste od svijeta!”.

20180220_193236-(002).jpg

U drugom dijelu svog izlaganja s. Ana je upozorila: „Osim što se danas izgubio osjećaj svjesnosti za grijeh tako je u našem društvu zamro govor i o krepostima. A kreposti su one koje nam pomažu da budemo bolji ljudi, da smo spremni boriti se protiv zla i grijeha u svijetu. Po njima čovjek treba pozitivno kročiti, one su stepenice po kojima će se uspješno penjati kako bi došao do svoje konačne svrhe“.

Nakon duhovnog nagovora uslijedila je pobožnost križnog puta kojega su predvodili trajni đakoni u nazočnosti domaćih župljana. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskupijski povjerenik za formaciju trajnih đakona Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. Milan Dančuo, privremeni upravitelj župe u Trnju. U homiliji vlč. Milan domaćim je vjernicima približio trajni đakonat istaknuvši da je to bogatstvo naše Crkve gdje oženjeni muškarci kroz različita poslanja služe u Crkvi i ujedno postaju njezin vidljivi znak. Nakon euharistijskog slavlja svoje duhovno druženje trajni đakoni nastavili su uz prigodnu večeru.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 21.2.2018. IPovratak
Božja riječ

15.NEDJELJA KROZ GODINU

Dozva Isus dvanaestoricu te ih poče slati dva po dva dajući im vlast nad nečistim dusima. I zapovjedi im da na put ne nose ništa osim štapa: ni kruha, ni torbe, ni novaca o pojasu, nego da nose samo sandale i da ne oblače dviju haljina. I govoraše im: »Kad uđete gdje u kuću, u njoj ostanite dok ne odete odande. Ako vas gdje ne prime te vas ne poslušaju, iziđite odande i otresite prah ispod svojih nogu njima za Svjedočanstvo.« Otišavši, propovijedali su obraćenje, izgonili mnoge zloduhe i mnoge su nemoćnike mazali uljem i oni su ozdravljali. Mk 6, 7-13
Raspored misa

NEDJELJA
(srpanj i kolovoz)

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora