Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
4%
 
42%
DUHOVNA OBNOVA ZA TRAJNE ĐAKONE

Održana korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke crkvene pokrajine

20180220_172944.jpg

U utorak, 20. veljače, u župi Krista Kralja na zagrebačkom Trnju održana je korizmena duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke crkvene pokrajine. Na obnovi je bio nazočan i Livio Marijan, đakon Križevačke biskupije. Susret je započeo duhovnim nagovorom kojega je imala dr. sc s. Ana Begić, dominikanka na temu: „Korizma vrijeme, pokore, milosti, oprosta i kušnje“. Na početku svog razmišljanja s. Ana upozorila je kako današnji čovjek sve više gubi osjećaj svjesnosti o grijehu. „Usuđujem se reći da u današnjem vremenu najraširenija pojava grijeha jest grijeh zavisti. Osobe koje su zavidne više ne mogu ljubiti drugoga, ali prestaju biti i sposobne da budu ljubljene“, rekla je s. Ana. 

U svom izlaganju naglasila je da postoji razlika između ljubomore i zavisti i da ih se može opisati kao sestre. „Ljubomora za razliku od zavisti, teži zadržati ono što smatramo da je dragocjeno za nas te u strahu da to možemo izgubiti potiče razne sumnje i dvojbe. Ona se rađa iz straha da ćemo nekoga ili nešto izgubiti, dok se zavist u osobi rađa iz razloga što nešto ne posjeduje ili joj ne pripada. Zavist se od početka očituje kao kći oholosti, a oholost je temelj svih grijeha“, istaknula je s. Begić. U tom i takvome svijetu upravo vi trajni đakoni svjedočite izuzetnost crkvene službe. Poslužit ću se Kristovim riječima ”Vi ste u svijetu, ali niste od svijeta!”.

20180220_193236-(002).jpg

U drugom dijelu svog izlaganja s. Ana je upozorila: „Osim što se danas izgubio osjećaj svjesnosti za grijeh tako je u našem društvu zamro govor i o krepostima. A kreposti su one koje nam pomažu da budemo bolji ljudi, da smo spremni boriti se protiv zla i grijeha u svijetu. Po njima čovjek treba pozitivno kročiti, one su stepenice po kojima će se uspješno penjati kako bi došao do svoje konačne svrhe“.

Nakon duhovnog nagovora uslijedila je pobožnost križnog puta kojega su predvodili trajni đakoni u nazočnosti domaćih župljana. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskupijski povjerenik za formaciju trajnih đakona Zagrebačke nadbiskupije vlč. mr. Milan Dančuo, privremeni upravitelj župe u Trnju. U homiliji vlč. Milan domaćim je vjernicima približio trajni đakonat istaknuvši da je to bogatstvo naše Crkve gdje oženjeni muškarci kroz različita poslanja služe u Crkvi i ujedno postaju njezin vidljivi znak. Nakon euharistijskog slavlja svoje duhovno druženje trajni đakoni nastavili su uz prigodnu večeru.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 21.2.2018. IPovratak
Božja riječ

5.KORIZMENA NEDJELJA

Među onima koji su se ­došli klanjati na blagdan bijahu i neki Grci. Oni pristupe Filipu iz Betsaide galilejske pa ga zamole: »Gospodine, htjeli bismo vidjeti Isusa.« Filip ode i kaže to Andriji pa ­Andrija i Filip odu i kažu Isusu. Isus im ­odgovori: »Došao je čas da se proslavi Sin Čovječji. Zaista, zaista, kažem vam: ako pšenično zrno, pavši na zemlju, ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod. Tko ljubi svoj život, izgubit će ga. A tko mrzi svoj život na ovome svijetu, sačuvat će ga za život vječni. Ako mi tko hoće služiti, neka ide za mnom. I gdje sam ja, ondje će biti i moj služitelj. Ako mi tko hoće služiti, počastit će ga moj Otac. Duša mi je sada potresena i što da kažem? Oče, izbavi me iz ovoga časa? No, zato dođoh u ovaj čas! Oče, proslavi ime svoje!« Uto dođe glas s neba: »Prosla­vio sam i opet ću proslaviti!« Mnoštvo koje je ondje stajalo i slušalo go­voraše: »Zagrmjelo je!« Drugi govorahu: »Anđeo mu je zborio.« Isus na to reče: »Ovaj glas nije bio poradi mene, nego poradi vas. Sada je sud ovomu svijetu, sada će knez ovoga svijeta biti izbačen. A ja kad budem uzdignut sa zemlje, sve ću privući k sebi.« To reče da označi kakvom će smrću umrijeti. Iv 12,20-33
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora