Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
71%
 
8%
BUDIMO I MI POPUT SV. ROKA INSTRUMENT BOŽJE LJUBAVI

Euharistijskim slavljem kojeg je u petak, 16. kolovoza u zavjetnoj kapeli na Rokovom perivoju iznad Britanskog trga u Zagrebu predvodio preč. mr. Milan Dančuo, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, proslavljen je blagdan tog velikog sveca.

rokovo.PNG

Uz predvoditelja slavlja, suslavili su kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj, župnik župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren, župnik in solidum preč. mr. Anđelko Katanec i vlč. Martin Krizmanić.
 
Za slavlje, vjernici su se pripremali molitvom krunice i litanija na čast sv. Roku te sakramentom ispovijedi-pomirenja-pokore.
 
U homiliji mr. Dančuo je govoreći o sv. Roku istaknuo tri značajke iz njegova života koje svakom vjerniku mogu služiti kao smjerokaz na životnom putu. Prva značajka je hodočašće, spremnost da napustimo sve svoje sigurnosti kako bismo otkrili i usvojili one neprolazne, vječne vrijednosti na koje nas Bog poziva i koje nam želi darovati. To se u životu sv. Roka očitovalo u činu njegova napuštanja plemičkog statusa, prodaje imanja i podjela siromasima te hodočašće u Rim.

rokovo2.PNG
 
Druga značajka iz života sv. Roka je otvorenost Božjem Duhu, spremnost da postanemo instrumentom Božje ljubavi za i prema drugima. U životu sv. Roka to se očitovalo kroz njegovu ljubav i brigu za oboljele, one koje nitko nije priznavao i koji su bili prezreni i odbačeni od svih.
 
I treća značajka je spremnost prihvaćanja križa poput sv. Roka koji se i sam razbolio od kuge, bio prezren i odbačen, a na kraju i nevin zatočen u zatvoru. Drugog puta za nasljedovanje Isusa i nema, nego prihvatiti svoj križ i kroz njega na putu prema Golgoti umrijeti posvema sebi, svojoj sebičnosti kako bi nas Bog mogao u potpunosti preobraziti svojom uskrsnom milošću.
 
Na kraju euharistijskog slavlja, župnik mons. Koren zahvalio je predvoditelju slavlja kao i mons. Sekelju koji je kao prethodnik u župničkoj službi župe sv. Blaža pokrenuo obnovu zavjetne kapele sv. Roka tog vrijednog primjera sačuvane sakralne arhitekture 17. stoljeća u Zagrebu, a koju su 1648. godine sagradili stanovnici staroga kraljevskog grada učinivši tako zavjet budući da je Zagreb bio pošteđen od smrtonosne zarazne bolesti kuge.
 
Nakon govora zahvale, izmoljena je molitva za zagovor sv. Roku, blagoslovljeni su nabožni predmeti i svijeće za procesiju s kipom koja je krenula iz crkve po Rokovom perivoju i završila ponovno u crkvi s blagoslovom.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 18.8.2019. IPovratak
Božja riječ

33.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Dok su neki ­razgovarali o Hramu kako ga resi divno kamenje i zavjetni darovi, reče Isus: »Doći će dani u kojima se od ovoga što motrite neće ostaviti ni kamen na kamenu nerazvaljen.« Upitaše ga: »Učitelju, a kada će to biti? I na koji se znak to ima dogoditi?« A on reče: »Pazite, ne ­dajte se zavesti. Mnogi će doista doći u moje ime i govoriti: ’Ja sam’ i: ’Vrijeme se približilo!’ Ne idite za njima. A kad čujete za ­ratove i po­bune, ne prestrašite se. Doista treba da se to prije dogodi, ali to još nije odmah svršetak.« Tada im kaza: »Narod će ustati protiv naro­da i kraljevstvo protiv kraljevstva. I bit će veli­kih potresa i po raznim ­mjestima ­gladi i po­šasti; bit će strahota i velikih znakova s ­neba. No prije svega toga podi­gnut će na vas ­ruke i progoniti vas, predavati vas u sinagoge i tamnice. Vući će vas pred kraljeve i upravitelje zbog imena mojega. Zadesit će vas to ­radi svjedočenja. Stoga uzmite k srcu: ­nemojte unaprijed smi­šljati obranu! Ta ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći ­suprot­sta­viti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik. A ­predavat će vas čak i vaši ­roditelji i ­braća, rođaci i prijatelji. Neke će od vas i ubiti. Svi će vas zamrziti zbog imena mojega. Ali ni vlas vam s glave neće propasti. Svojom ćete se postojanošću spasiti.« Lk 21, 5-19
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora