Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
11%
 
69%
 
9%
BUDIMO I MI POPUT SV. ROKA INSTRUMENT BOŽJE LJUBAVI

Euharistijskim slavljem kojeg je u petak, 16. kolovoza u zavjetnoj kapeli na Rokovom perivoju iznad Britanskog trga u Zagrebu predvodio preč. mr. Milan Dančuo, profesor Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, proslavljen je blagdan tog velikog sveca.

rokovo.PNG

Uz predvoditelja slavlja, suslavili su kanonik Prvostolnog kaptola zagrebačkog mons. Zvonimir Sekelj, župnik župe sv. Blaža mons. Zlatko Koren, župnik in solidum preč. mr. Anđelko Katanec i vlč. Martin Krizmanić.
 
Za slavlje, vjernici su se pripremali molitvom krunice i litanija na čast sv. Roku te sakramentom ispovijedi-pomirenja-pokore.
 
U homiliji mr. Dančuo je govoreći o sv. Roku istaknuo tri značajke iz njegova života koje svakom vjerniku mogu služiti kao smjerokaz na životnom putu. Prva značajka je hodočašće, spremnost da napustimo sve svoje sigurnosti kako bismo otkrili i usvojili one neprolazne, vječne vrijednosti na koje nas Bog poziva i koje nam želi darovati. To se u životu sv. Roka očitovalo u činu njegova napuštanja plemičkog statusa, prodaje imanja i podjela siromasima te hodočašće u Rim.

rokovo2.PNG
 
Druga značajka iz života sv. Roka je otvorenost Božjem Duhu, spremnost da postanemo instrumentom Božje ljubavi za i prema drugima. U životu sv. Roka to se očitovalo kroz njegovu ljubav i brigu za oboljele, one koje nitko nije priznavao i koji su bili prezreni i odbačeni od svih.
 
I treća značajka je spremnost prihvaćanja križa poput sv. Roka koji se i sam razbolio od kuge, bio prezren i odbačen, a na kraju i nevin zatočen u zatvoru. Drugog puta za nasljedovanje Isusa i nema, nego prihvatiti svoj križ i kroz njega na putu prema Golgoti umrijeti posvema sebi, svojoj sebičnosti kako bi nas Bog mogao u potpunosti preobraziti svojom uskrsnom milošću.
 
Na kraju euharistijskog slavlja, župnik mons. Koren zahvalio je predvoditelju slavlja kao i mons. Sekelju koji je kao prethodnik u župničkoj službi župe sv. Blaža pokrenuo obnovu zavjetne kapele sv. Roka tog vrijednog primjera sačuvane sakralne arhitekture 17. stoljeća u Zagrebu, a koju su 1648. godine sagradili stanovnici staroga kraljevskog grada učinivši tako zavjet budući da je Zagreb bio pošteđen od smrtonosne zarazne bolesti kuge.
 
Nakon govora zahvale, izmoljena je molitva za zagovor sv. Roku, blagoslovljeni su nabožni predmeti i svijeće za procesiju s kipom koja je krenula iz crkve po Rokovom perivoju i završila ponovno u crkvi s blagoslovom.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 18.8.2019. IPovratak
Božja riječ

25.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Govoraše Isus svojim učenicima: »Bijaše neki bogat čovjek koji je imao upravitelja. Ovaj je bio optužen pred njim kao da mu rasipa imanje. On ga pozva pa mu reče: ’Što to čujem o tebi? Položi račun o svom upravljanju jer više ne možeš biti upravitelj!’ Nato upravitelj reče u sebi: ’Što da učinim kad mi gospodar moj oduzima upravu? Kopati? Nemam snage. Prositi? Stidim se. Znam što ću da me prime u svoje kuće kad ­budem maknut s uprave.’ I pozva dužnike svoga gospodara, jednog po jednog. Upita prvoga: ’­Koliko duguješ gospodaru mojemu?’ On reče: ’Sto ­bata ulja.’ A on će mu: ’Uzmi svoju zadužnicu, sjedni brzo, napiši pedeset.’ Zatim reče drugomu: ’A ti, koliko ti duguješ?’ On odgovori: ’Sto korâ pšenice.’ Kaže mu: ’Uzmi svoju zadužnicu i napiši osamdeset.’ I pohvali go­spodar nepoštenog upravitelja što snalažljivo postupi jer sinovi su ovoga svijeta snalažljiviji prema svojima od sinova svjetlosti. I ja vama kažem: napravite sebi prijatelje od nepoštena bogatstva pa kad ga nestane da vas prime u vječne šatore. Tko je vjeran u najmanjem, i u najvećem je vjeran; a tko je u najmanjem nepošten, i u najvećem je nepošten. Ako dakle ne bijaste vjerni u nepoštenom bogatstvu, tko li će vam istinsko povjeriti? I ako u tuđem ne bijaste vjerni, tko li će vam ­vaše dati? Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu.« Lk 16, 1-13
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora