Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
VELIKI PETAK - "BIJEG OD KRIŽA ZAPRAVO JE BIJEG OD ŽIVOTA"

Samo prihvaćanje križa Kristova i svojega, koji se zove odgovornost, jamči život - rekao je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački u svojoj homiliji prigodom obreda Muke Gospodnje koje je na Veliki petak predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

IMG_2224-2.JPG

Nakon otpjevane Muke u izvedbi koralista zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka, biskup je u svojoj homiliji kazao kako nam se Isusov križ pokazuje u svojim, na prvi pogled, nespojivim suprotnostima.
 
S jedne strane drvo zeleno sa zamamnim plodom, drvo koje nudi hranu u raju, a zapravo ubija svojim plodom, a nasuprot njemu stoji drvo na Golgoti, suho i okljaštreno, drvo koje je namijenjeno osuđenima na smrt, ali natopljeno krvlju Isusa Pravednika, rađa životom besmrtnosti – istaknuo je biskup.

IMG_2167.JPG
 
Bilo bi pogrešno, nastavio je, slaviti muku i križ Isusov, a ne vidjeti sebe u cijelom nizu osoba i događaja. Doista, tko se od nas nije osjetio krivo optužen i to od onih koji su mu najbliži, ili kao bez odijela, kad iznevjere naše povjerenje i intimu duše bace na medijsku cestu. Ili tko nije ponekad osjetio svu težinu života u krhkom i bolesnom tijelu – naglasio je biskup te dodao: Da, braćo i sestre, Isusov križ slika je našeg života i nema nikoga tko njime nije obilježen.
 
Napomenuo je kako mi kršćani stojimo pred križem nošeni vjerom u Isusa Krista, vjerom u moć križa koji briše naše krivice i pobjeđuje zloga. Mi stojimo pred križem zaogrnuti ljubavlju koja nam omogućava zahvalnost svima iz čije žrtve i ljubavi mi živimo.

IMG_2310.JPG
 
Vjernicima je poručio da ne bježe od Isusova ni od svojeg križa, jer danas svi žele negdje pobjeći: iz braka, obitelji, Crkve, domovine ili zvanja. Čime su urodili ti bjegovi? Umiranjem! Rasulom i uništavanjem – kazao je biskup.
 
Dopustimo da nas obasja svjetlo Kristova križa pred kojim padaju sve laži o našoj moći, od lažne optužbe i osude do lažnih vijesti i manipulacija. Neka nam Kristov križ progovori istinu o čovjeku, o muškarcu i ženi, istinu o braku i obitelji, o pruženoj šansi životu, onom još nerođenom i onom već na završetku zemaljskog putovanja, istinu o Božjoj ljubavi, ali i o Božjem sudu – zaključio je biskup Gorski svoju homiliju.
 
U koncelebraciji su uz pomoćnog zagrebačkog biskupa u miru, mons. Valentina Pozaića, pomoćne zagrebačke biskupe mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog bila petorica svećenika zagrebačke nadbiskupije.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr

Objavljeno: 30.3.2018. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.« Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se ­smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije ­tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslu­žitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin ­Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« Mk 10, 35-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora