Anketa
Najdraža molitva mi je
 
34%
 
16%
 
3%
 
47%
VELIKI PETAK - "BIJEG OD KRIŽA ZAPRAVO JE BIJEG OD ŽIVOTA"

Samo prihvaćanje križa Kristova i svojega, koji se zove odgovornost, jamči život - rekao je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački u svojoj homiliji prigodom obreda Muke Gospodnje koje je na Veliki petak predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

IMG_2224-2.JPG

Nakon otpjevane Muke u izvedbi koralista zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka, biskup je u svojoj homiliji kazao kako nam se Isusov križ pokazuje u svojim, na prvi pogled, nespojivim suprotnostima.
 
S jedne strane drvo zeleno sa zamamnim plodom, drvo koje nudi hranu u raju, a zapravo ubija svojim plodom, a nasuprot njemu stoji drvo na Golgoti, suho i okljaštreno, drvo koje je namijenjeno osuđenima na smrt, ali natopljeno krvlju Isusa Pravednika, rađa životom besmrtnosti – istaknuo je biskup.

IMG_2167.JPG
 
Bilo bi pogrešno, nastavio je, slaviti muku i križ Isusov, a ne vidjeti sebe u cijelom nizu osoba i događaja. Doista, tko se od nas nije osjetio krivo optužen i to od onih koji su mu najbliži, ili kao bez odijela, kad iznevjere naše povjerenje i intimu duše bace na medijsku cestu. Ili tko nije ponekad osjetio svu težinu života u krhkom i bolesnom tijelu – naglasio je biskup te dodao: Da, braćo i sestre, Isusov križ slika je našeg života i nema nikoga tko njime nije obilježen.
 
Napomenuo je kako mi kršćani stojimo pred križem nošeni vjerom u Isusa Krista, vjerom u moć križa koji briše naše krivice i pobjeđuje zloga. Mi stojimo pred križem zaogrnuti ljubavlju koja nam omogućava zahvalnost svima iz čije žrtve i ljubavi mi živimo.

IMG_2310.JPG
 
Vjernicima je poručio da ne bježe od Isusova ni od svojeg križa, jer danas svi žele negdje pobjeći: iz braka, obitelji, Crkve, domovine ili zvanja. Čime su urodili ti bjegovi? Umiranjem! Rasulom i uništavanjem – kazao je biskup.
 
Dopustimo da nas obasja svjetlo Kristova križa pred kojim padaju sve laži o našoj moći, od lažne optužbe i osude do lažnih vijesti i manipulacija. Neka nam Kristov križ progovori istinu o čovjeku, o muškarcu i ženi, istinu o braku i obitelji, o pruženoj šansi životu, onom još nerođenom i onom već na završetku zemaljskog putovanja, istinu o Božjoj ljubavi, ali i o Božjem sudu – zaključio je biskup Gorski svoju homiliju.
 
U koncelebraciji su uz pomoćnog zagrebačkog biskupa u miru, mons. Valentina Pozaića, pomoćne zagrebačke biskupe mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog bila petorica svećenika zagrebačke nadbiskupije.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr

Objavljeno: 30.3.2018. IPovratak
Božja riječ

4.USKRSNA NEDJELJA

U ono vrijeme: Reče Isus: »Ja sam pastir dobri. Pastir dobri život svoj polaže za ovce. Najamnik – koji nije pastir i nije vlasnik ovaca – kad vidi vuka gdje dolazi, ostavlja ovce i bježi, a vuk ih grabi i razgoni: najamnik je i nije mu do ovaca. Ja sam pastir dobri i poznajem svoje i mene poznaju moje, kao što mene ­poznaje Otac i ja poznajem Oca i život svoj polažem za ovce. Imam i drugih ovaca, koje nisu iz ovog ovčinjaka. I njih treba da dovedem i glas će moj čuti i bit će jedno stado, jedan pastir. Zbog toga me i ljubi Otac što polažem život svoj da ga opet uzmem. Nitko mi ga ne oduzima, nego ja ga sam od sebe polažem. Vlast imam položiti ga, vlast imam opet uzeti ga. Tu zapovijed primih od Oca svoga.« Iv 10, 11-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora