Anketa
Najdraža molitva mi je
 
40%
 
15%
 
5%
 
40%
VELIKI PETAK - "BIJEG OD KRIŽA ZAPRAVO JE BIJEG OD ŽIVOTA"

Samo prihvaćanje križa Kristova i svojega, koji se zove odgovornost, jamči život - rekao je mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački u svojoj homiliji prigodom obreda Muke Gospodnje koje je na Veliki petak predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

IMG_2224-2.JPG

Nakon otpjevane Muke u izvedbi koralista zagrebačke katedrale pod ravnanjem mo Miroslava Martinjaka, biskup je u svojoj homiliji kazao kako nam se Isusov križ pokazuje u svojim, na prvi pogled, nespojivim suprotnostima.
 
S jedne strane drvo zeleno sa zamamnim plodom, drvo koje nudi hranu u raju, a zapravo ubija svojim plodom, a nasuprot njemu stoji drvo na Golgoti, suho i okljaštreno, drvo koje je namijenjeno osuđenima na smrt, ali natopljeno krvlju Isusa Pravednika, rađa životom besmrtnosti – istaknuo je biskup.

IMG_2167.JPG
 
Bilo bi pogrešno, nastavio je, slaviti muku i križ Isusov, a ne vidjeti sebe u cijelom nizu osoba i događaja. Doista, tko se od nas nije osjetio krivo optužen i to od onih koji su mu najbliži, ili kao bez odijela, kad iznevjere naše povjerenje i intimu duše bace na medijsku cestu. Ili tko nije ponekad osjetio svu težinu života u krhkom i bolesnom tijelu – naglasio je biskup te dodao: Da, braćo i sestre, Isusov križ slika je našeg života i nema nikoga tko njime nije obilježen.
 
Napomenuo je kako mi kršćani stojimo pred križem nošeni vjerom u Isusa Krista, vjerom u moć križa koji briše naše krivice i pobjeđuje zloga. Mi stojimo pred križem zaogrnuti ljubavlju koja nam omogućava zahvalnost svima iz čije žrtve i ljubavi mi živimo.

IMG_2310.JPG
 
Vjernicima je poručio da ne bježe od Isusova ni od svojeg križa, jer danas svi žele negdje pobjeći: iz braka, obitelji, Crkve, domovine ili zvanja. Čime su urodili ti bjegovi? Umiranjem! Rasulom i uništavanjem – kazao je biskup.
 
Dopustimo da nas obasja svjetlo Kristova križa pred kojim padaju sve laži o našoj moći, od lažne optužbe i osude do lažnih vijesti i manipulacija. Neka nam Kristov križ progovori istinu o čovjeku, o muškarcu i ženi, istinu o braku i obitelji, o pruženoj šansi životu, onom još nerođenom i onom već na završetku zemaljskog putovanja, istinu o Božjoj ljubavi, ali i o Božjem sudu – zaključio je biskup Gorski svoju homiliju.
 
U koncelebraciji su uz pomoćnog zagrebačkog biskupa u miru, mons. Valentina Pozaića, pomoćne zagrebačke biskupe mons. Ivana Šaška i mons. Miju Gorskog bila petorica svećenika zagrebačke nadbiskupije.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr

Objavljeno: 30.3.2018. IPovratak
Božja riječ

20.NEDJELJA KROZ GODINU

U ono vrijeme: Reče Isus mnoštvu: »Ja sam kruh živi koji je s neba sišao. Tko bude jeo od ovoga kruha, živjet će uvijeke. Kruh koji ću ja dati tijelo je moje – za život svijeta.« Židovi se nato među sobom prepirahu: »Kako nam ovaj može dati tijelo svoje za jelo?« Reče im stoga Isus: »Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv ­moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan. Tijelo je moje jelo istinsko, krv je moja piće istinsko. Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu. Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke.« Iv 6, 51-58
Raspored misa

NEDJELJA
(srpanj i kolovoz)

07:30h
09:30h
18:30h

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
 • ŽUPNI URED

 • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

 •  
 • LJETNO RADNO VRIJEME

 • R.V. uto–pet, 16:30–18:00h
 •  
 • Tel 01/ 3732 - 729
 • Fax 01/ 3732 - 729
 • Mob 098/ 469 - 166
 • Adr. Stenjevec 9
 • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora