Anketa
Najdraža molitva mi je
 
37%
 
17%
 
4%
 
42%
VIŠE OD 1200 MLADIH HODOČASTILO U MARIJU BISTRICU

Više od 1 200 mladih iz 68 župa Zagrebačke nadbiskupije krenulo je u rano subotnje jutro 9. rujna prema Mariji Bistrici.

IMG_7208-4.jpg
 
Na svoje hodočašće, koje se održava već jedanaestu godinu, mladi predvođeni povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivanom Valentićem krenuli su posebnim hodočasničkim vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora do Konjščine, odakle su nastavili put pješice do bistričkog Svetišta.
 
Po dolasku u Svetište mladi su hodočasnici sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u Bazilici predvodio vlč. Valentić u zajedništvu s oko 30 svećenika.

IMG_0823-2-3-(1).jpg
 
Nakon mise, mladi su se okupili u šatoru gdje je u 15 sati otpočeo središnji program hodočašća.
 
Nakon što je biskupski vikar za pastoral Zagrebačke nadbiskupije preč. Marko Kovač pozdravio mlade uime kardinala Bozanića, katehezu je održao povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva vlč. Jakov Rađa.
 
U svojoj je katehezi, temeljenoj na ulomku iz Matejeva evanđelja o Josipovu snu, kazao da je Marija bila prva koja je primila dar kojeg je onda predala svetom Josipu. Isus je došao kao dar i bez obzira koliko bio daleko od Boga, znaj da ti se Isus Krist daruje – kazao je vlč. Rađa mladima, dodavši da je to nešto što ovisi o Isusu, a ne o nama samima.
 
Nitko nema direktan odnos s Isusom Kristom, nastavio je vlč. Rađa, jer Marija ima odnos s Isusom preko Duha Svetoga, Josip s Isusom preko Marije, a mi – preko Marije i Josipa, odnosno Crkve koja nam ga daje.

IMG_0841-2-2-(1).jpg
 
Govoreći o svetom Josipu, istaknuo je da je Josip slika nas: njegovi problemi su naši problemi, njegove nesigurnosti su naše nesigurnosti, njegove sumnje su naše sumnje. Mladima je poručio da imati posla s Bogom znači imati posla s nečim što je veće od njih. Imati posla s Božjim darovima znači da ćeš imati nešto što nikada nećeš zaslužiti. Božji dar je uvijek veći od onoga što misliš da tebi pripada – naglasio je vlč. Rađa.
 
Osvrćući se na Josipovu kušnju da napusti Mariju, istaknuo je da se Josip nalazi u problemu koji nije tražio, koji on doživljava kao poniženje, a pozvan je vjerovati da je to od Duha Svetoga.
 
S time se i ti susrećeš u svome životu. Imaš neki problem, neku nepravdu koja ti se dogodila? Što ako je to Bog i što ako Bog s time nešto želi učiniti u tvome životu? – upitao je vlč. Rađa, zaključivši da i mi poput svetog Josipa prvenstvo dajemo Božjoj, a ne svojoj volji.
 
Nakon vlč. Rađe, svjedočanstvo života u vjeri s mladima je podijelio bračni par Balažinec, roditelji četvero djece.
 
Prvi dan hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu završit će službom svjetla te cjelonoćnim klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom. U nedjelju 10. rujna mladi će zajedno s hodočasnicima grada Zagreba koji se u Mariji Bistrici nalaze na 286. zavjetnom hodočašću prisustvovati euharistijskom slavlju koje će u 11 sati predvoditi kardinal Bozanić.

IMG_0868.jpg
 
U 18.30 sati mladi su kod kapele sv. Ladislava dočekali hodočasnike grada Zagreba koji sudjeluju na 286. zavjetnom hodočašću u Mariju Bistricu. Oni su put bistričkog svetišta krenuli iz tri smjera: iz zagrebačke katedrale u 5 ujutro te iz Čučerja i Sesveta. S njima su kao i prethodnih godina hodočastili zagrebački pomoćni biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, koji je u Čučerju predvodio euharistijsko slavlje.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 10.9.2017. IPovratak
Božja riječ

ROĐENJE SVETOG IVANA KRSTITELJA

Elizabeti se navršilo vrijeme da rodi. I porodi sina. Kad su njezini susjedi i rođaci čuli da joj Gospodin obilno iskaza dobrotu, radovahu se s njome. Osmoga se dana okupe da obrežu dječaka. Htjedoše ga prozvati imenom njegova oca – Zaharija, no mati se njegova usprotivi: »Nipošto, nego zvat će se Ivan!« Rekoše joj na to: »Ta nikoga nema od tvoje rodbine koji bi se tako zvao.« Tada znakovima upitaju oca kojim ga imenom želi prozvati. On zaiska pločicu i napisa »Ivan mu je ime!« Svi se začude, a njemu se umah otvoriše usta i jezik te progovori blagoslivljajući Boga. Strah obuze sve njihove susjede, a po svem su se Gorju judejskom razglašavali svi ti događaji. I koji su god čuli, razmišljahu o tome pitajući se: »Što li će biti od ovoga djeteta?« Uistinu, ruka Gospodnja bijaše s njime.Dječak je međutim rastao i duhom jačao. Boravio je u pustinji sve do dana svoga javnog nastupa pred Izraelom. Lk 1, 57-66.80
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora