Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
11%
 
10%
 
70%
 
9%
SVETKOVINA DUHOVA U VATIKANU

Na svetkovinu Duhova, 9. lipnja, papa Franjo predsjedao je euharistijskim slavljem na Trgu Sv. Petra u Vatikanu.

papa_duhovi_19.PNG

Duh Sveti daje novi život, razbija strah i nesigurnosti, daje novu snagu Duha koja, rekao je Papa u svojoj homiliji, „daje da Isus bude živ i životvoran u nama“, baš kao što je učinio s apostolima. Nositi u sebi snagu Duha znači donositi sklad među ljude, istaknuo je.
 
U homiliji Papa je upozorio na užurbanost današnjeg svijeta u kojem nam „prijeti opasnost da se rasprsnemo“. „Gonjeni stalnom nervoznošću koja nas tjera da loše reagiramo na sve, mi tražimo brzo rješenje, jednu pilulu za drugom da bismo išli naprijed, jednu emociju za drugom da bismo se osjećali živima.
 
Ali prije svega trebamo Duha: On je taj koji uvodi red u užurbanost. On je mir u nemiru, povjerenje u obeshrabrenosti, radost u tuzi, mladost u starosti, hrabrost u kušnji. On je taj koji, među olujnim strujama života, učvršćuje sidro nade“, istaknuo je Papa u homiliji na misi na svetkovinu Duhova u Vatikanu.
 
Sklad Duha Svetoga je sklad koji poštuje različitosti, koji ih ne stavlja jedne nasuprot drugima i „čini nas Crkvom“ također u povijesnom razdoblju u kojem smo svi vrlo „social“ a malo „društveni“. Papa je upozorio na opasnost koja često vreba, čak i u Crkvi, a koja proizlazi iz stava isključivanja drugog, preferirajući isključivo svoju stvarnost:
 
„Uvijek postoji napast izgrađivanja ‘gnijezdâ’: okupljanja oko svoje grupe, prema vlastitim sklonostima. A od gnijezda do sekte mali je korak, čak i unutar Crkve: koliko puta se vlastiti identitet definira protiv nekoga ili protiv nečega! Duh Sveti, s druge strane, spaja daleke, ujedinjuje udaljene, raspršene dovodi natrag.“
 
Danas su u svijetu neskladi postali stvarne i istinske podjele: ima onih koji imaju previše i ima onih koji nemaju ništa, ima onih koji pokušavaju živjeti stotinu godina i onih koji ne mogu doći na svijet, upozorio je Papa.
 
Duh Sveti, nastavio je, „oblikuje“ Crkvu i svijet „kao mjesta djece i braće“: dvije su to imenice kojima je ljepotu oduzela kultura uvrede u kojoj živimo: „Možemo reći da živimo kulturu pridjeva koja zaboravlja imenicu stvari; čak i u kulturi uvrede, koja je prvi odgovor na mišljenje koje ne dijelim.“
Samo „onaj koji živi po Duhu“ može prekršiti logiku „vraćanja zla za zlo prelazeći sa žrtava u krvnike“.
 
Donosite mir tamo gdje je nesklad, sklad tamo gdje je konflikt, pozvao je Papa. Duhovni ljudi na zlo uzvraćaju dobrom, na bahatost odgovaraju s blagošću, na zlo dobrotom, na buku tišinom, na brbljanje molitvom, na porazom osmijehom. Ali da bismo bili duhovni i iskusili sklad Duha, objasnio je Papa, „trebamo staviti njegov pogled ispred našega“, u protivnom se „zajedništvo“ i „Crkva“ izobličuju i iskrivljuju svoju narav, postaju zamorni i gube svoje značenje:
 
„S Duhom Crkva je Božji sveti narod, poslanje širenje radosti, a ne prozelitizam, drugi braća i sestre koje ljubi isti Otac. Ali bez Duha Crkva je organizacija, poslanje propaganda, zajedništvo napor. Duh je prva i posljednja potreba Crkve”.
 
Na kraju je Papa pozvao ustrajati u svakodnevnoj molitvi Duhu Svetom „da nas učini tvorcima sklada, sijačima dobra, apostolima nade“.
 
„Duše Sveti, Božji sklad, ti koji pretvaraš strah u povjerenje i zatvaranje u dar, dođi u nas. Daj nam radost uskrsnuća, neprolaznu mladost srca. Duše Sveti, naš sklade, izlij svoj mir u svoju Crkvu i svijet. Duše Sveti, učinite nas tvorcima sklada, sijačima dobra, apostolima nade“, molio je Papa u homiliji na misi na svetkovinu Duhova.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 9.6.2019. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Kaza Isus svojim učenicima prispodobu kako valja svagda moliti i nikada ne sustati: »U nekom gradu bio sudac. Boga se nije bojao, za ljude nije mario. U tom gradu bijaše i neka udovica. Dolazila k njemu i molila: ’Obrani me od mog tužitelja!’ No on ne htjede zadugo. Napokon reče u sebi: ’Iako se Boga ne bojim nit zaljude marim, ipak, jer mi udovica ova dodijava, obranit ću je da vječno ne dolazi mučiti me.’« Nato reče Gospodin: »Čujte što govori nepravedni sudac! Neće li onda Bog ­obraniti svoje izabrane koji dan i noć vape k ­njemu sve ako i odgađa stvar njihovu? Kažem vam, ustat će žurno na njihovu obranu. Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?« Lk 18, 1-8
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora