Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
15%
 
5%
 
42%
PROSLAVA BLAGDANA MALE GOSPE!

Euharistijsko slavlje na svetkovinu Male Gospe pred mnoštvom okupljenog naroda u Stenjevcu u subotu 8. rujna predvodio je pater NIKO BILIĆ, bibličar, profesor na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

20180908_105903.jpg

Uvodeći u euharistijsko slavlje pater Niko izrazio je dobrodošlicu svim župljanima, hodočasnicima, štovateljima Majke Isusove, naše Marije.

„Nakon 9 mjeseci pod srcem svoje majke, na svijet je došla ona koja je čuli smo upravo, zora svijeta, ona koja je početak boljega svijeta, zasjala je zvijezda danica.“ – kazao je pater Niko.

20180908_110623.jpg

Na početku svoje homilije pater Niko zaželio je svima dobrodošlicu na rođendansko slavlje. Zašto je BDM okružena tako velikim rođendanskim slavljem? Kada čovjek ulazi u ovo svetište Gospe Stenjevečke odmah će kod vratiju s lijeve strane vidjeti i prije nego što uđe u Crkvu Gospodinov lik – Isus na križu. I odmah nam je jasno zašto je današnje slavlje tako posebno, jer majka Marija od početka uvodi nas u otajstvo svoga sina, dovodi nas da budemo dionici njegove žrtve. Upravo to činimo i kod ovoga rođendanskog slavlja. Mudra je i velika sveta crkvena predaja. Znamo dobro osim onoga što je zapisano izravno u svetome pismu, mnogo toga ima što nam čista logika i zdrav razum daju da shvatimo. Jasno je, kao što je Isus Sin Božji, rođen kao pravi čovjek, tako je i njegova majka rođena na pravi ljudski način. Evo nam ponovno lik drage Gospe koja je sva posvećena onim djetetom koje ima u rukama, ali i sama bijaše dijete sveto pismo tako često ističe – ljudsko rođenje.

20180908_112220.jpg

Gledamo danas kako je sveta i velika stvar biti majkom. Donijeti na svijet novi život, ne tek zbog neke naše računice, ne zbog nekog zdravog demografskog programa, nego zato što svako novo rođenje znači, novo pritjelovljenje, ulaženje u otajstvo Kristovo koje nam je majka Marija donijela na ovaj svijet. Svako je rođenje, svako ljudsko rađanje, Gospodin Isus posvetio. Zato vrijedi biti roditeljica, zato prvo čitanje govori o tome kako sav narod čeka dok rodi ona koja ima roditi i onda dolazi mir, mir naš.

20180908_112409.jpg

Na kraju svoje homilije pater Niko spomenuo je i pješake koji su danas na putu prema Mariji Bistrici – večeras će biti ona lijepa procesija na kalvariji, a sutra zavjetno hodočašće našega grada. To je ono što mala, neznatna Hrvatska može dati velikoj Europi – vjernost Mariji, život s Marijom. S pravom gledamo kako nam je budućnost nepoznata, kako zbog silnih promjena neznamo kako će sutrašnji dan izgledati, ali da se ne bismo dali zavarati ideologijom. Majka Marija, Mala Gospa koja je došla na ovaj svijet, koja je rođena kao svako ljudsko dijete, podsjeća nas na ono na što nas posebno naš papa Franjo uvijek iznova poziva. Cijelu jednu godinu posvetio je tome. Ono što jest stalno, ono za što znamo, s najvećom mogućom sigurnošću da će biti i sutra, to je Božja sućut, Božje milosrđe, ona Božja milost za koju anđeo kaže da ju je majka Marija već kao djevojčica, kao djevica našla.

20180908_110101.jpg

Na kraju svete mise župnik preč. Vjekoslav Meštrić blagoslovio je nabožne predmete, zbor je otpjevao himan Gospi Stenjevečkoj te smo izmolili zavjetnu molitvu Gospi Stenjevečkoj.

Autor: Neven Škrlec
Foto: Neven Škrlec
Objavljeno: 9.9.2018. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA KROZ GODINU

Bijaše svadba u Kani Galilejskoj. Bila ondje Isusova majka. Na svadbu bijaše pozvan i Isus i njegovi učenici. Kad ponesta vina, Isusu će njegova majka: »Vina nemaju.« Kaže joj Isus: »Ženo, što ja imam s tobom? Još nije došao moj čas!« Nato će njegova mati poslužiteljima: »Što god vam rekne, učinite!« A bijaše ondje Židovima za čišćenje šest kamenih posuda od po dvije do tri mjere. Kaže Isus poslužiteljima: »Napunite posude vodom!« I napune ih do vrha. Tada im reče: »Zagrabite sada i nosite ravnatelju stola.« Oni odnesu. Kad okusi vodu što posta vinom, a nije znao odakle je – znale su sluge koje zagrabiše vodu – ravnatelj stola pozove zaručnika i kaže mu: »Svaki čovjek stavlja na stol najprije dobro vino, a kad se ponapiju, gore. Ti si čuvao dobro vino sve do sada.« Tako, u Kani Galilejskoj, učini Isus prvo znamenje i objavi svoju slavu te povjerovaše u njega njegovi učenici. Nakon toga siđe sa svojom majkom, s braćom i sa svojim učenicima u Kafarnaum. Ondje ostadoše nekoliko dana. Iv 2, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora