Anketa
Najdraža molitva mi je
 
37%
 
16%
 
5%
 
42%
POHOD HRVATSKIH BISKUPA „AD LIMINA APOSTOLORUM“

Hrvatski biskupi odlaze u svoj treći pohod „Ad limina apostolorum“ od osnutka Hrvatske biskupske konferencije. Nakon 1999. i 2006. hrvatski biskupi pohodit će pragove apostola od 12. do 17. studenoga.

hbk.JPG

Latinski naziv „Ad limina apostolorum“ prevodi se kao pohod »na pragove apostola«, to jest na grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla koji predstavljaju mjesta na kojima su oni mučeničkom smrću prešli prag vječnosti, što je bio običaj još od vremena prve Crkve. Danas se taj izraz najčešće koristi za kanonski propis kojim se svakom pojedinom biskupu nastanjenom u Europi nalaže da pohodi Rim svakih pet godina da bi se pomolio u rimskim bazilikama, zatim osobno se susreo s papom i podnio izvještaj o stanju u svojoj biskupiji, usmeno papi i pismeno Konzistorijalnoj kongregaciji. Biskupi pak nastanjeni izvan Europe imaju obvezu obaviti pohod »Ad limina apostolorum« svakih deset godina, ali i oni moraju dostavljati pismeni izvještaj svakih pet godina.

Običaj da svaki dijecezanski biskup u Katoličkoj Crkvi obavi pohod „ad limina“ uveo je papa Siksto V. u 16. stoljeću. Danas je sve to propisano Zakonikom kanonskoga prava, u kanonima 399. i 400.

Kako piše u apostolskoj konstituciji o Rimskoj kuriji »Pastor bonus« (Dobri pastir) pohodi »ad limina« zapravo su »kao vrhunac povezanosti svake partikularne Crkve s rimskim prvosvećenikom. On, naime, primajući svoju braću u biskupstvu, raspravlja s njima o stvarima koje se tiču dobrobiti Crkava i pastirske službe biskupa te ih utvrđuje i podupire u vjeri i ljubavi; tako dakako jačaju veze hijerarhijskog zajedništva i kao da se javno pokazuje katolištvo Crkve kao i jedinstvo Biskupskoga zbora« (br. 29).

Uoči službenog početka pohoda, hrvatski biskupi će u nedjelju, 11. studenoga u 18 sati slaviti euharistiju u Papinskom hrvatskom zavodu svetog Jeronima koju će predvoditi riječki nadbiskup Ivan Devčić, a propovijedat će šibenski biskup Tomislav Rogić.
Idućih dana biskupi će pohoditi pojedine dikasterije Svete Stolice te slaviti misna slavlja u ostalim trima rimskim bazilikama.

U srijedu, 14. studenoga u 15.45 sati biskupi će pohoditi rimsku katedralu baziliku Sv. Ivana Lateranskog gdje će u tamošnjem baptisteriju misu predvoditi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić.

U petak, 16. studenoga u 16.30 sati euharistijsko slavlje u bazilici Sv. Pavla izvan zidina predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Na završetku pohoda u subotu, 17. studenoga u 9.30 sati misu u bazilici Sv. Marije Velike predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Nakon mise bit će otkrivena ploča.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 7.11.2018. IPovratak
Božja riječ

4.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: »Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo! Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina!« Lk 1, 39-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

ADVENTSKE MISE ZORNICE

06:00h (osim nedjeljom)

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora