Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
POZIV U ORATORIJ!

Ideji Ortorija u Stenjevcu prethodio je Ljetni oratorij u Podsusedu u kojem je naša dugogodišnja ministrantica Patricia Gojani sudjelovala kao animatorica. U kratkom razgovoru pokušala nam je objasniti što je to oratorij te što nas očekuje iduće subote u našoj župi.

collage.jpg

Patricia, ovo si ljeto sudjelovala na Ljetnom oratoriju unutar salezijanske zajednice. Možes li nam ukratko opisati što je uopće oratorij, tko u njemu sudjeluje i koja mu je primarna uloga?
Kada bismo riječ “Oratorij” preveli na hrvatski jezik, dobili bismo „mjesto molitve“. Don Bosco, svetac i zaštitnik mladih, oratorij je formirao kao mjesto na kojem se mlađim generacijama želi približiti Božja ljubav kroz igru i veselje. U njemu sudjeluju djeca i mladi  koji kroz igru, molitvu, kratke formativne dijelove i sakramente dolaze bliže Bogu I izgrađuju odnos s Njime.
 
Koja je razlika između oratorija i župne kateheze?
Prva razlika koju primjetimo jest trajanje. Oratorij traje više sati, ponekad i nekoliko dana i tjedana, dok je župna kateheza najčešće organizirana kao jednosatni susret. Oratorij nam nudi više mogućnosti pri organizaciji raznovrsnih aktivnosti – uz formativne dijelove tu su i slavlja sv. sakramenata, razne radionice društvenih, umjetničkih i prirodoslovnih tema, glazbene igraonice, kvizovi... Oratorij u svom planu ima igre kao sastavni dio evangelizacije. Puno je razloga zašto oratorij godinama okuplja velik broj djece u župnim zajednicama.
 
Ovo si ljeto sudjelovala u Ljetnom oratoriju u Podsusedu? Kakvi su dojmovi? Možeš li nam opisati jedan dan u Podsusedu?
Prvo bih željela zahvaliti don Mladenu Deliću na pozivu za sudjelovanje na Ljetnom oratoriju u Podsusedu. Bilo je prekrasno provoditi vrijeme s mladima i vidjeti koliko ih čini sretnima ponekad samo jedan osmijeh. Svaki dan u Podsusedu bio je pun aktivnosti. Kroz igru, smijeh i veselje svi smo se međusobno bolje upoznali. Bilo je tu navijanja, raznih igara, ali i molitve i promišljanja. Mladi su imali prilike probati i naučiti nešto novo kroz radionice koje su im bile ponuđene. Svaki je dan bio raznolik, svaki je nosio svoja iznenađenja. Ono što smo svi mogli vidjeti jest kako djeca žele biti bliže Bogu i s Njim provoditi više vremena.
 
Što možemo očekivati u subotu, 21.rujna, u Stenjevcu?
U subotu na oratoriju možete očekivati puno igara, smijeha, radionica te trenutke sabranosti kroz molitvu, sv.misu i sakrament ispovijedi. Tematski ćemo susret povezati s jubilejem kojeg ove godine slavimo te ćemo ponešto naučiti o povijesti Stenjevca ali i njegovoj nebeskoj zaštitnici Mariji. Želimo da naša djeca i njihovi roditelji osjete ljubav prema mladima i brigu za njih. U subotu ćemo dati sve od sebe da donesemo duh Don Boscovog oratorija ovdje u Stenjevec.
 
Možeš li za kraj, u dvije rečenice pozvati roditelje da prijave svoju djecu na oratorij te učenike da nam se u što većem broju pridruže?
Dragi roditelji, ako želite da vaše dijete kroz igru i veselje osjeti Boga u punini, prijavite ga na naš oratorij. Radost zagarantirana! Dragi učenici, dođite na naš oratorij, a mi ćemo veseljem i zabavnim programom ispuniti vaša srca istinskom radošću.
 
Prijaviti se mogu svi učenici 2. do 7.razreda do četvrtka, 19.rujna, u župnom uredu ili preko poveznice: http://bit.ly/OratorijStenjevec2019

Razgovor vodile: Ana Lončarević, Patricia Gojani
Objavljeno: 15.9.2019. IPovratak
Božja riječ

MISA VEČERE GOSPODNJE - VELIKI ČETVRTAK

Bijaše pred blagdan Pashe. Isus je znao da je došao njegov čas da prijeđe s ovoga svijeta Ocu, budući da je ljubio svoje, one u svijetu, do kraja ih je ljubio. I za večerom je đavao već bio ubacio u srce Judi Šimuna Iškariotskoga da ga izda. A Isus je znao da mu je Otac sve predao u ruke i da je od Boga izišao te da k Bogu ide pa usta od večere, odloži ­haljine, uze ubrus i opasa se. Nalije zatim vodu u pra­onik i počne učenicima prati noge i otirati ih ubrusom kojim je bio opasan. Dođe tako do Šimuna Petra. A on će mu: »Gospodine! Zar ti da meni pereš noge?« Odgovori mu Isus: »Što ja činim, ti sada ne znaš, ali shvatit ćeš poslije.« Reče mu Petar: »Nećeš mi prati nogu nikada!« Isus mu odvrati: »Ako te ne operem, nećeš imati dijela sa mnom.« Nato će mu Šimun Petar: »Gospodine, onda ne samo noge, nego i ruke i glavu!« Kaže mu Isus: »Tko je okupan, ne treba drugo da opere nego noge – i sav je čist! I vi ste čisti, ali ne svi!« Jer znao je tko će ga izdati. Stoga je i rekao: »Niste svi čisti.« Kad im dakle opra noge, uze svoje halji­­ne, opet sjede i reče im: »Razumijete li što sam vam učinio? Vi me zovete Učiteljem i Gospodinom. Pravo velite jer to i jesam! Ako dakle ja – Gospodin i Učitelj – vama oprah noge, treba da i vi jedni drugima perete noge. Primjer sam vam dao da i vi činite kao što ja vama učinih.« Iv 13, 1-15
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora