Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
MISA ZAHVALNICA

Misa zahvalnica prigodom završetka službe apostolskog nuncija u RH mons. Giuseppea Pinta

a1.jpg

Mons. Giuseppe Pinto, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, na Bijelu nedjelju 28. travnja 2019. godine predvodio je u zagrebačkoj katedrali svetu misu zahvalnicu prigodom završetka svoje službe.

Na svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su hrvatski nadbiskupi i biskupi, redovnički poglavari i poglavarice, svećenici te okupljeni vjernici a na početku prisutne je pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuvši da mons. Pinto zbog zdravstvenih razloga treba otići na duži oporavak. „Ovdje smo da mu srdačno zahvalimo na dosadašnjoj zauzetoj službi Apostolskog nuncija u Hrvatskoj i da mu zaželimo što brži oporavak. Po toj nakani ćemo moliti u ovoj Euharistiji“, rekao je Kardinal.

Na početku svoje homilije kardinal Bozanić istaknuo je da Druga uskrsna nedjelja, ili Nedjelja Božanskog milosrđa, nosi naziv i o mali Uskrs. „Svaka je nedjelja za kršćane mali Uskrs, dan Gospodnji“, rekao je kardinal Bozanić citirajući svetog Augustina koji naučava da je nedjelja »tjedni Uskrs«. „To je, braćo i sestre, dan Kristovih učenika, naš dan, dan u koji smo pozvani sastati se na Euharistiji da izvršimo Isusovu zapovijed“, nastavio je Kardinal.

Tumačeći Isusov dijalog s apostolom Tomom, "Prinesi prst ovamo i pogledaj mi ruke! Prinesi ruku i stavi je u moj bok« (Iv 20,27), Kardinal je naglasio da Toma upravo u toj gesti prepoznaje da je Uskrsli onaj isti Isus kojega je on dobro poznavao. „Prepoznaje Isusa po približavanju, davanju, služenju. Dragi vjernici, Isus je baš takav i prema svakom od nas, u danima naših osobnih sumnji, u situacijama kada vjera blijedi, a nada nestaje, kada je teško započeti iznova“, rekao je Nadbiskup.

a2.jpg

Govoreći o prvoj zajednici Isusovih učenika kardinal Bozanić istaknuo je njihovu ranjenost koja je karakterizirala njihove početke. „Zajednica je ranjena Petrovim nijekanjem i zatajom, Judinom izdajom i samoubojstvom, ranjena je bijegom učenika u trenutku kada je Učitelj bio zatočen. Sveti Ivan nam predstavlja jedanaest muškaraca zatvorenih u sebe, blokiranih strahom i sumnjom u čekanju da se nakon Isusove smrti u Jeruzalemu smiri situacija“, rekao je kardinal Bozanić.

I Toma je živio isto iskustvo ranjenosti, nastavio je Kardinal, kao i svaki čovjek te se zatvara i sebe i ostaje blokiran. Nadbiskup je naglasio da Krist također nosi rane kao znakove tijela koje je ljubilo do kraja bez protuusluge, ali da On pred iskustvom rana reagira na drugačiji način. „Isus se, naprotiv, drukčije odnosi prema dobivenim ranama. »Dođe Isus, stane u sredinu i reče im: Mir vama! To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok« (Iv 20, 19-20). Isus se ne zatvara, niti distancira, nego dolazi među svoje prijatelje: ne sakriva rane, naprotiv pokazuje ih. Ne zatvara se u mržnju postavljajući uvjete, nego oprašta, daruje mir i poziva učenike da čine to isto“, rekao je Kardinal.

Na kraju svoje homilije kardinal Bozanić ukazao je na ponašanje apostola Tome koji u času kad je uspio izaći iz izolacije i smogao snage da s drugima podijeli svoju ranjenost, doživio trenutak u kojem uspijeva uistinu susresti Uskrsloga te ustati i započeti novi život, izrekavši jednu od najljepših ispovijesti vjere sadržanu u Evanđelju: »Gospodin moj i Bog moj!«.

a3.jpg

Na završetku euharistijskog slavlja mons. Pinta pozdravio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić naglasivši stoljetne veze između Svete Stolice i hrvatskog naroda od vremena početaka pokrštenja Hrvata u sedmom stoljeću preko pape Ivana VIII koji blagoslivlja kneza Branimira pa sve do sv. pape Ivana Pavla II za vrijeme čijeg je pontifikata Sveta Stolica 1992. godine priznala Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu. „Svojom tihom ali aktivnom nazočnošću doprinijeli ste crkvenom, diplomatskom te ekumenskom i međureligijskom duhu i ozračju u našoj zemlji u kojoj ste predstavljali Svetu Stolicu“, rekao je mons. Puljić.

Papa Franjo imenovao je mons. Giuseppea Pinta apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 1. srpnja 2017. Mons. Pinto svoju službu započeo je 9. rujna 2017. godine predavši vjerodajnice Predsjednici Republike Hrvatske. Nadbiskup Pinto prvi put je kao Papin izaslanik predvodio svetu misu u zagrebačkoj katedrali 11. listopada 2017. godine na spomendan svetog pape Ivana XXIII., te se predstavio vjerničkoj zajednici.

U ime zagrebačke nadbiskupije kardinal Josip Bozanić poklonio je apostolskom nunciju mons. Pintu na sjećanje i znak povezanosti u molitvi lik Blažene Djevice Marije - Gospe od Kamenitih vrata, moćne Zaštitnice Grada Zagreba.

Na oproštajnoj svetoj misi zahvalnici sudjelovali su također i predstavnici hrvatskih državnih i gradskih vlasti te članovi Diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 1.5.2019. IPovratak
Božja riječ

2.NEDJELJA DOŠAŠĆA

U one dane pojavi se Ivan Krstitelj propo­-vije­dajući u Judejskoj pustinji: »Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! Ivan je imao odjeću od devine dlake i kožnat pojas oko bokova; ­hranom mu bijahu ska­kavci i divlji med. Grnuo k njemu Jeruzalem, sva Judeja i sva okolica jordan­ska. Primali su od njega krštenje u rijeci Jordanu ispovijedajući svoje grijehe. Kad ugleda mnoge farizeje i saduceje gdje mu dolaze na krštenje, reče im: »Leglo gujinje! Tko li vas je samo upozorio da bježite od skore srdžbe? Donosite dakle plod dostojan obraćenja. I ne usudite se govoriti u sebi: ‘Imamo oca Abrahama!’ Jer, kažem vam, Bog iz ­ovoga kamenja može podići djecu Abrahamovu. Već je sjekira položena na korijen stablima. Svako dakle stablo koje ne donosi dobroga roda, sije­če se i u oganj baca. Ja vas, istina, krstim vodom na obraćenje, ali onaj koji za mnom dolazi jači je od mene. Ja nisam dostojan obuće mu nositi. On će vas krstiti Duhom Svetim i ognjem. U ruci mu vijača, pročistit će svoje gumno i skupiti žito u svoju žitnicu, a pljevu spaliti ognjem neugasivim.« Mt 3, 1-12
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

06:00h - misa zornica
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora