Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
KONFERENCIJA POVODOM 3.SVJETSKOG DANA SIROMAŠNIH

Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao Konferenciju povodom Trećega svjetskog dana siromašnih

191115-Konferencija_SDS-09-cutWeb.jpg

Prigodom Trećega svjetskog dana siromaha, koji se pod geslom „Ufanje ubogih neće biti zaludu“ ove godine obilježava 17. studenoga, Caritas Zagrebačke nadbiskupije organizirao je 15. studenoga konferenciju za novinare na temu pomoć djeci jednoroditeljskih obitelji. Ujedno, povod konferencije bilo je i pokretanje inicijative Caritasa Zagrebačke nadbiskupije za pomoć djeci samohranih roditelja tijekom studenoga i prosinca ove godine.
 
Na konferenciji su sudjelovali ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar, pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba Petar Penava, predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković te fra Siniša Pucić, redovnik iz Hrvatske franjevačke provincija sv. Ćirila i Metoda (iz samostana sv. Franje Asiškog u Zagrebu).
 
- Potaknuti papinim pozivom da se ne zaustavljamo samo na zadovoljavanju osnovnih materijalnih potreba, ove godine želimo skrenuti pozornost na dječje siromaštvo odnosno na socijalnu isključenost djece samohranih roditelja ukazujući da ona nisu pogođena samo materijalnom neimaštinom nego i isključenošću iz društvenih zbivanja - naglasila je s. Jelena Lončar te pozvala sve obrazovne, kulturne, sportske i ine ustanove da djeci samohranih roditelja koja žive u riziku od siromaštva daruju svoje usluge. Posebice prigodom nadolazećih blagdana, kako bi i ta djeca ravnopravno razvijala svoje obrazovne, socijalne i psihološke mogućnosti. Ravnateljica Caritasa s. Jelena ujedno je najavila euharistijsko slavlje koje će kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački služiti u nedjelju 17. studenoga u samostanu Sestara Misionarki Ljubavi u Jukićevoj 24 te s korisnicima objedovati, želeći im iskazati konkretnu blizinu i pomoć.

IMG_0240-1024x768.jpg
 
Ravnatelj Penava u izlaganju je ukratko opisao povijest, ciljeve, djelovanje i aktualne ativnosti Gradskog društva Crvenog križa grada Zagreba te usluge koje Crveni križ pruža u suradnji s Caritasom.
 
Teško iskustvo samohranog roditelja, ali i zahvalu za pomoć Caritasa i svih dobrih ljudi, iznijela je i jedna majka dvoje djece, osoba s invaliditetom, koja je prije 9 godina došla u Kuću za žrtve obiteljskog nasilja zagrebačkog Caritasa.
 
Nadalje, pročelnica Galić smatra Svjetski dan siromaha prilikom da se učini nešto više za potrebite od onoga što razne socijalne ustanove i humanitarne organizacije čine tijekom čitave godine: - Problem i stigmatizacija jednoroditeljskih obitelji te teško pronalaženje zaposlenja, zatim rješavanje stambenog pitanja, pomoći oko djece, plaćanje alimentacije, sveto su problemi s kojima se susreću samohrani roditelji, koji su u 84% majke s djecom, a u 16% očevi s djecom. Zabrinjava porast dječjeg siromaštva, a Hrvatska je jedna od 3 zemlje EU u kojoj je čak 17% djece u dugotrajnom siromaštvu i mjere koje poduzimamo trebale bi biti usmjerene na tu djecu - istaknula je pročelnica Galić.
 
Predsjednik Udruge Pragma Nedjeljko Marković, koji smatra da nas poruke pape Franje, pa tako i ova vezana uz Svjetski dan siromaha, stavlja pred pitanje jesmo li kršćani ili nismo - a u čemu nam zagrebački Caritas daje dobar primjer - upoznao je nazočne s aktivnostima u suzbijanju siromaštva u Europskoj uniji i Hrvatskoj u narednom petogodišnjem periodu te o planovima strategija za smanjenje siromaštva na našim područjima.
 
Socijalno-karitativnu kartu Grada Zagreba, koja pruža informacije o socijalno-karitativnim uslugama na području Grada predstavio je fra Siniša Pucić koji je idejni začetnik i tvorac karte. - Caritas Zagrebačke nadbiskupije tiskao je ovu kartu kako bi potrebitima i onima koji ih poznaju pružio informacije o pružateljima tih usluga, njihovim kontaktima, oblicima pomoći i vremenu u kojem se pružaju - istaknuo je fra Siniša.

Izvor: zg-nadbiskupija.hr
Foto: zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno: 16.11.2019. IPovratak
Božja riječ

5.KORIZMENA NEDJELJA

Bijaše neki bolesnik, Lazar iz Betanije, iz sela Marije i sestre joj Marte. Marija bijaše ono pomazala Gospodina pomašću i otrla mu noge svojom kosom. Njezin dakle brat Lazar bijaše bolestan. Sestre stoga poručiše Isusu: »Gospodine, evo onaj koga ljubiš, bolestan je.« Čuvši to, Isus reče: »Ta bolest nije na smrt, nego na slavu Božju, da se po njoj proslavi Sin Božji.« A Isus ljubljaše Martu i njezinu sestru i Lazara. Ipak, kad je čuo za njegovu bolest, ostade još dva dana u onome mjestu gdje se nalazio. Istom nakon toga reče učenicima: »Pođimo opet u Judeju!« Kažu mu učenici: »Učitelju, Židovi su sad tražili da te kamenuju, pa da opet ideš onamo?« Odgovori Isus: »Nema li dan dvanaest sati? Hodi li tko danju, ne spotiče se jer vidi svjetlost ovoga svijeta. Hodi li tko noću, spotiče se jer nema svjetlosti u njemu.« Iv 11, 1-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora