Anketa
Moj najdraži hrvatski svetac je
 
10%
 
10%
 
72%
 
8%
KAKO ŽIVJETI VJERU DOK NE MOŽEŠ U CRKVU?

Zbog pandemije virusa COVID-19 odlukom biskupa Hrvatske biskupske konferencije sve su mise otkazane do daljnjega, kako bi se zaštitio život i zdravlje vjernika i svih građana. Sveta misa je nezamjenjiva jer ona čini izvor i vrhunac vjerničkog života.

234.png

Iako trenutno ne možemo slaviti svetu misu u svojim župama, potrebno nam je vrijeme s Gospodinom. Okolnosti u kojima se nalazimo potiču nas da iskoristimo ovo vrijeme i brinemo za svoj duhovni život i održavamo svoju vjeru živom. Kako živjeti vjeru dok ne možemo u crkvu?
 
GLEDAJ ILI SLUŠAJ SVETU MISU PUTEM MEDIJA
Iako ne možemo biti fizički pristuni na svetoj misi, omogućeno nam je mnoštvo kanala putem kojih možemo pratiti svetu misu. U situaciji kad moramo ostati doma kako bi se usporilo širenje virusa COVID-19, odvojimo vrijeme u danu kako bismo svakodnevno prisustvovali svetoj misi.
 
U nastavku donosimo popis kanala na kojima možete svakodnevno pratiti svetu misu:
Treći program HTV i HR – svaki dan u 18:00.
LaudatoTV – svaki dan u 7:00 i u 18:30.
HKR – svaki dan u 7:00.
 
Prijenose misa možete pronaći i na raznim Youtube kanalima (poput Nove Eve) i Facebook stranicama mnogih župa.
 
ČITAJ MISNA ČITANJA SVAKI DAN
Osim praćenja svete mise putem medija, pročitaj dnevna misna čitanja koja možeš pronaći ovdje.
 
MOLI GOSPINU KRUNICU I KRUNICU BOŽJEG MILOSRĐA
Moli svakodnevno Gospinu krunicu i pobožnost Križnoga puta.
Također, svaki dan u 15 sati izmoli krunicu Božjeg milosrđa.
 
PRIMI DUHOVNU PRIČEST
Primajući duhovnu pričest izražavamo svoju vjeru u Kristovu prisutnost u sakramentu Euharistije te molimo za sjedinjenje s Njim. Duhovnu pričest možeš primiti moleći svojim riječima ili moleći riječima sv. Alfonza Marije de Liguorija:
 
„Moj Isuse, čvrsto vjerujem da si nazočan u Presvetom Oltarskom Sakramentu.
Ljubim te iznad svega i čeznem postati s Tobom jedno.
Budući da Te sada ne mogu primiti u svetoj pričesti,
Molim Te da dođeš barem na duhovan način u moje srce.
Sada si došao i primam Te u svoj zagrljaj i sjedinjujem se posve s Tobom.
Ne dopusti da se ikada odijelim od Tebe. Amen.“
 
MOLI ZA SVE U POTREBI
Odvoji vrijeme u danu i moli Marijin zagovor za sve zaražene virusom COVID-19. Neka im ona, koja je Zdravlje bolesnih, pritekne u pomoć u borbi s ovom bolešću. Moli i za sve zdravstvene djelatnike, za ljude na vlasti, za medijske djelatnike, za ljude koji rade u trgovinama i za one koji opskrbljuju trgovine. Moli za one pogođene potresom u Zagrebu i za one koji saniraju posljedice potresa.
 
IDI NA KLANJANJE
Provjeri u kojem je vremenskom razdoblju otvorena tvoja župna crkva. Pohodi ju i provedi ondje vrijeme u molitvi. Brojne crkve imaju izloženo Presveto u vremenu kad su otvorene. Idi na klanjanje. Postoji i druga opcija – pronađi prijenos euharistijskog klanjanja i provedi vrijeme u molitvi pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.
 
ČITAJ BIBLIJU
Živimo u situaciju koju vjerojatno nitko od nas nije mogao zamisliti – u vremenu pandemije, ali u vremenu u kojem se sveta slavi bez prisutnosti Božjeg naroda. Ipak, „Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube“ (Rim 8, 28). Iskoristi ovo vrijeme i približi se Gospodinu molitvom i čitanjem Svetog pisma.
 
POMOZI STARIMA I NEMOĆNIMA
Javi se starim i nemoćnim susjedima i otiđi u trgovinu umjesto njih, kako se ne bi izlagali virusu. Javi se u župni ili nadbiskupijski Caritas i pomozi svojim djelovanjem onima u potrebi.
 
ČITAJ DUHOVNO ŠTIVO
Iskoristi ovo vrijeme i pročitaj knjige koje ti ve dugo skupljaju prašinu na policama. Upoznaj bolje svoje omiljene svece, pročitaj njihove životopis i saznaj kako su se oni nosili s poteškoćama u svome životu. Više o blaženom Alojziju Stepincu možeš pronaći OVDJE, a o blaženom Ivanu Merzu OVDJE.

Izvor: https://zagreb.shkm.hr/kako-zivjeti-vjeru/
Foto: https://zagreb.shkm.hr/kako-zivjeti-vjeru/
Objavljeno: 28.3.2020. IPovratak
Božja riječ

PRESVETO TROJSTVO

U ono vrijeme reče Isus Nikodemu: »Bog je tako ljubio svijet te je dao svoga Sina Jedinorođenca da nijedan koji u njega vjeruje ne propadne, nego da ima život vječni. Ta Bog nije poslao Sina na svijet da sudi svijetu, nego da se svijet spasi po njemu. Tko vjeruje u njega, ne osuđuje se; a tko ne vjeruje, već je osuđen što nije vjerovao u ime jedinorođenoga Sina Božjega.« Iv 3,  16-18
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa

11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  •  
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora