Anketa
Najdraža molitva mi je
 
38%
 
16%
 
5%
 
41%
25 GODINA SISAČKE ŽUPE SV. KVIRINA!

Sisačka župa sv. Kvirina, biskupa i mučenika proslavila je u nedjelju, 7. listopada 25 godina od osnutka kao i blagdan BDM Kraljice Krunice, suzaštitnice ove župe.

biskup_Kosic.png

Na početku slavlja župnik Novak iznio je zanimljive podatke o broju svećenika, župnika i kapelana koji su djelovali u župi, te statistiku koliko je u ovih 25 godina podijeljeno krštenja, vjenčanja, prvih pričesti, krizmi i sprovoda, zahvalivši svima koji su pridonijeli životu i rastu ove župe.

U homiliji je, pozivajući se na čitanja 27. nedjelje kroz godinu, koja govore o obitelji i biblijskoj antropologiji, biskup je rekao da je i župa jedna proširena obitelj. „Naime, kad sv. Pavao kaže da je ljubav muža i žene slika ljubavi Krista i Crkve, tada zapravo to znači da je i Crkva obitelj. U Poslanici Hebrejima se i Krista naziva našim bratom, što još više utemeljuje istinu da smo svi mi članovi Crkve međusobno braća i sestre, jedna obitelj. Božja je zamisao od početka s čovjekom da muškarac i žena čine jedinstvo, Knjiga Postanka ih naziva ‘jednim tijelom’, a u Evanđelju Krist kaže: ‘Što Bog združi, čovjek neka ne rastavlja’. Samo zbog tvrdoće srca – to je grčka riječ ‘sklerokardia’ koja znači otvrdnuće ili okamenjenost srca – postojala je rastava, ali to Bog ne želi. On želi čvrstu i vjernu ljubav između muža i žene kao temelj stabilne obitelji“, ustvrdio je biskup istaknuvši u nastavku kako je danas obitelj u krizi, svi ju napadaju i žele rastočiti. Neki je dan bio u Bruxellesu javni ‘sajam’ prodaje djece istospolnim parovima. To sigurno nije Božja volja s čovjekom, to je ljudska perverzija prirodnog zakona koji je Bog ugradio u čovjeka koji može biti sretan jedino ako poštuje taj zakon“.

Biskup se također osvrnuo i na blagdan Kraljice Krunice. Nazvavši ga „borbenim blagdanom“ podsjetio je sve da ga je uveo papa Pio V., nakon što su na taj dan 1571. kršćani pobijedili islamske osvajače kod Lepanta, a tu su pobjedu pripisali zagovoru Bogorodice, kojoj u čast je papa prethodno pozvao sav kršćanski svijet na molitvu krunice. „Danas naša borba ne treba više biti oružana nego upravo krunicom, a u obranu onih kršćanskih vrijednosti koje se niječu kada se u naše društvo uvode suvremeni protukršćanski zakoni i protunaravne ideologije. Neka ovu župu i čitavu našu Biskupiju zagovara Blažena Djevica Marija, Kraljica Krunice, neka ju štiti naš zaštitnik sveti Kvirin sisački, da i u sljedećih 25 godina napreduje u vjeri, nadi i ljubavi“, zaključio je biskup.

Izvor: ika.hkm.hr
Foto: ika.hkm.hr
Objavljeno: 8.10.2018. IPovratak
Božja riječ

29.NEDJELJA KROZ GODINU

Pristupe Isusu Jakov i Ivan, sinovi Zebedejevi, govoreći mu: »Učitelju, htjeli bismo da nam učiniš što te zaištemo.« A on će im: »Što hoćete da vam učinim?« Oni mu rekoše: »Daj nam da ti u slavi tvojoj sjednemo jedan zdesna, a drugi slijeva.« A Isus im reče: »Ne znate što ištete. Možete li piti čašu koju ja pijem, ili krstiti se krstom kojim se ja krstim?« Oni mu rekoše: »Možemo.« A Isus će im: »Čašu koju ja pijem pit ćete i krstom kojim se ja krstim bit ćete kršteni, ali sjesti meni zdesna ili slijeva nisam ja vlastan dati – to je onih kojima je pripravljeno.« Kad su to čula ostala desetorica, počeše se gnjeviti na Jakova i Ivana. Zato ih Isus dozva i reče im: »Znate da oni koji se ­smatraju vladarima gospoduju svojim narodima i velikaši njihovi drže ih pod vlašću. Nije ­tako među vama! Naprotiv, tko hoće da među vama bude najveći, neka vam bude poslu­žitelj! I tko hoće da među vama bude prvi, neka bude svima sluga. Jer ni Sin ­Čovječji nije došao da bude služen, nego da služi i život svoj dade kao otkupninu za mnoge.« Mk 10, 35-45
Raspored misa

NEDJELJA

07:30h jutarnja misa
09:30h dječja misa
11:00h župna misa
12:30h misa za mlade
18:30h večernja misa

RADNI DAN

07:30h - jutarnja misa
18:30h - večernja misa

Kontakt
  • ŽUPNI URED

  • ŽUPNIK: Vjekoslav Meštrić

  •  
  • R.V. uto-pet 9-11, 17-19
  • Tel 01/ 3732 - 729
  • Fax 01/ 3732 - 729
  • Mob 098/ 469 - 166
  • Adr. Stenjevec 9
  • E-mail gospastenjevecka@inet.hr
Copyright © Gospa Stenjevečka 2009. Sva prava pridržana. Design by Endora